Közös múlt, zűrös ügyek
2013. július 16., 16:54
Sok jót nem jelent a magyar emberek számára, ha a múlt koalíciója megpróbál életet lehelni saját magába - reagált keddi sajtótájékoztatóján Kocsis Máté az MSZP és az Együtt-PM keddi egyeztetésére. A Fidesz kommunikációs igazgatója az egyeztetést zárt ajtók mögötti sumákolásnak nevezte, és felhívta a figyelmet arra, hogy a két szervezet nem adott választ az embereket érdeklő kérdésekre.

Közröhej tárgya, ami az MSZP és az Együtt-PM sajtótájékoztatóján elhangzott, ezért teljesen felesleges volt három órán át váratni az egész magyar médiát – mondta el Kocsis Máté, emlékeztetve arra, hogy az ellenzéki sajtótájékoztató több órás csúszással kezdődött.

A képviselő aláhúzta, Mesterházy és Bajnai alkudozási folyamata sok jót nem jelent a magyar emberek számára. Ugyanazok, akik egyszer már tönkre tették az országot, alkudoznak egymással a hatalom megszerzése érdekében. Sok jót nem jelent a magyar emberek számára, ha a múlt koalíciója megpróbál életet lehelni saját magába – fűzte hozzá.

A Fidesz kommunikációs igazgatója emlékeztetett, 2013-ban csak Szilvásy ügyében értett egyet Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila és Bajnai Gordon, ezen kívül nincs több olyan ügy, ami egységet váltana ki belőlük. Ez azt bizonyítja, hogy a múlt koalíciója még mindig működik, azonnal összezárnak, ha a közös múlt zűrös ügyeinek a feltárásáról van szó. A múlt reflexei működnek ugyanazokkal az emberekkel, ugyanazokkal a zűrös titkokkal, ugyanazzal a veszélyes gazdaságpolitikai és egyéb szakpolitikai elképzelésekkel, melyek már egyszer veszélybe sodorták Magyarországot – jegyezte meg.

Magyarország számára káros alku köttethet csak ilyen körülmények között. A zárt ajtók mögötti sumákolás eredményei csalódásra adnak okot – húzta alá Kocsis Máté. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint az MSZP és az Együtt-PM egyeztetését követően nem kaptunk választ több olyan kérdésre, amely érdekli a magyar embereket. Nem kaptunk választ arra, hogy Mesterházy Attila belement-e abba, hogy Bajnai eltörölje a rezsicsökkentést. Szó volt-e arról, hogy hajlandóak lennének-e megtartani a kormány által elindított 60 százalékos pedagógus-béremelési programot – sorolta Kocsis Máté.

A fideszes politikus felhívta a figyelmet arra, hogy mindkét baloldali szervezet többkulcsos adót akar, ami egyúttal magasabb adókulcsokat is jelentene, így kevesebb lenne a magyar emberek nagy többségének a fizetése. 20, 30, 32, 40 vagy 48 százalékos adókulcsban alkudtak meg? – tette fel a kérdést Kocsis Máté. Szeretnénk választ kapni, hogy Mesterházy rábólintott-e arra, hogy elvegyék a családi adókedvezményt többszázezer családtól, Bajnai elképzeléseiben ugyanis ez is szerepel. Szeretnénk választ kapni arra is, mi lenne a minimálbérrel, vagy a magyar kisvállalkozások adókedvezményeivel – sorolta a Fidesz kommunikációs igazgatója. Jönnének-e vissza a multik és az offshore-lovagok? – tette fel a kérdést.

Kocsis Máté aláhúzta, ezekre a kérdésekre vártak választ a baloldali egyeztetésen. Nem jelöltállítási elveket, vagy egyeztetési mechanizmusokat rögzítő dokumentumokat szeretnénk megismerni, hanem a magyar emberek életét ténylegesen befolyásoló szakpolitikai kérdésekre várjuk a választ – szögezte le. A Fidesz kommunikációs igazgatója időhúzásnak nevezte a mai tárgyalásokat, melyeken nem sikerült feloldani a nagy érdekkülönbségeket.

El kell dönteni, hogy melyik a mutyi

Kocsis Máté reagált az LMP mai, a vidéki kaszinók megnyitásáról szóló javaslatról tartott sajtótájékoztatójára is. A fideszes politikus szerint két dolog közül kell választani. Elmondta, az egyik lehetőség, amikor egy kormány totálisan átláthatatlan körülmények között kaszinó üzemeltetési lehetőséget ad fűnek, fának, és behunyja szemét, amikor milliárdos adócsalások vagy esetleg olajfoltos pénzek tisztára mosása jelenik meg. Ehhez kapcsolódik, hogy ugyanez a kormány eltűri azt is, hogy alvilági figurák olajfoltos pénzeket mossanak tisztára, majd ezeket a pénzeket elvigyék MSZP-s politikusoknak, saját bevallásuk szerint. Kocsis Máté aláhúzta, a másik lehetőség, hogy egy szigorúan ellenőrzött körülmények között működő kaszinó-rendszert próbál létrehozni a kormány. A kabinet előzetesen kikéri a nemzetbiztonsági bizottság véleményét, és államilag, adóhatósági szempontból a lehető legkeményebben felügyel – fejtette ki. Kocsis Máté közölte: el kell dönteni, hogy melyik a mutyi. Az első verzió a baloldali kormányok idejére tehető, a második pedig a mostani kormányéra – jegyezte meg.

(fidesz.hu)