A baloldal megbukott a családok és az otthonteremtők szemében
2013. július 27., 12:48
A bukott baloldal „keni a felelősséget”, nem akarják elismerni, hogy az ő hibájukból állt elő ez a sanyarú helyzet – reagált Selmeczi Gabriella az ellenzéknek a családi adókedvezmény bővítésével és a kormány devizahiteleseket segítő lépéseivel kapcsolatos bírálataira, szombaton.

A nagyobbik kormánypárt szóvivője hangsúlyozta: a családi adókedvezmények létrehozására és a devizahitelesek megsegítésére is azért volt szükség, mert a bukott baloldal politikájának köszönhetően állt elő ez a helyzet.

A baloldal megbukott a családoknál, mert a gyermeket nevelők nem felejtik el, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormányok magas adókkal sújtotta őket, és a megélhetésüket sokszoros megszorításokkal tette nehezebbé – fogalmazott Selmeczi Gabriella.

Egyúttal közölte, hogy a baloldal az otthonteremtőknél is megbukott, mert több százezer családot hajszolt a devizahitelekbe. Ennek kapcsán felidézte: a baloldali kormányok megszüntették az első Orbán – kormány által létrehozott otthonteremtési támogatásokat.

„A végső döfést Bajnai Gordon kormánya adta meg”

1998 és 2002 között jelentős kamattámogatás segítette a fiatalok lakáshoz jutását – jegyezte meg. Hozzátette: 2004-ig szinte egyeduralkodó volt a támogatott forintalapú lakáshitel a piac eme szegmensében. A devizahitelek mindössze egy százalékot tettek ki – mondta, kiemelve, hogy nem volt rájuk kereslet, hiszen sokkal jobban megérte támogatott, forintalapú hitelért folyamodni.

A Gyurcsány – Bajnai – kormányok 2004-től megszüntették az első Orbán-kormány alatt létező adókedvezményt, szűkítették a hitelplafont és csökkentették a kamattámogatást – fogalamzott.

„A végső döfést Bajnai Gordon kormánya adta meg, ugyanis 2009-ben teljesen megszüntette a kamttámogatású kölcsönöket” – húzta alá a szóvivő, megjegyezve, hogy a volt kormányfő „nagylelkűen átengedte a lakáshitelpiacot a külföldi bankoknak”.

Ezzel összefüggésben emlékeztetett: teljes szabad kezet adtak a bankoknak, nem voltak korlátok, semmi nem védte az embereket a kockázatoktól.

Bajnai első gondolata most is a bankok megsegítése volt

Selmeczi Gabriella kiemelte: mindezek következményeként 2010-re már minden harmadik lakáshitel devizaalapú volt. „A baloldali kormányzás idején a devizahitelek állománya több mint száznegyvenszeresére emelkedett, és több mint egymillió otthonra került jelzáloghitel” – fűzte hozzá.

Ennek ellenére Bajnai Gordonnak most is az volt az első gondolata, hogyan segítsen a bankokon – mutatott rá a fideszes politikus. Hangsúlyozta: az Együtt-PM vezetője ma sem a nehéz helyzetű devizahitelesek megmentésén kezdett el gondolkodni.

A bukott baloldal ma sem csinálna semmi mást, ugyanazt a veszélyes és szélsőséges gazdaságpolitikát folytatnák, mint 2010 előtt – szögezte le Selmeczi Gabriella.

Ha tehetnék, újra bevezetnék a tandíjat

Ha azt szeretnék, hogy a Fidesz véleményt formáljon a baloldal oktatáspolitikájáról, először döntsék el, hogy mit akarnak - reagált Karácsony Gergely felsőoktatással kapcsolatos nyilatkozatára a szóvivő. „Teljes a káosz a baloldalon, össze-vissza beszélnek, de nyilvánvaló, ha tehetnék, újra bevezetnék a tandíjat, és nagyon sok fiatal elől zárnák el a felsőoktatásba jutás lehetőségét” – vélekedett.

A devizahiteleknek nincs helye a magyar gazdaságban

2010 óta a devizahitelesek megsegítése az egyik leggyakoribb téma volt a kormány napirendjén - válaszolt Selmeczi Gabriella egy újságírói kérdésre. Felidézte: több törvénymódosítással segítették a devizahiteleseket. Szavai szerint ilyen volt a végtörlesztés, az árfolyamgát rendszere és a Nemzeti Eszközkezelő megalakítása.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a devizahitel, mint banki termék folyamatos problémát okoz a magyar gazdaságban. Ezért a kormány és a Fidesz arra jutott, hogy a devizahiteleknek nincs helye a magyar gazdaságban.

A szóvivő megosztotta azt vélekedését, mely szerint „a baloldalnak mélyen hallgatni kellene ez ügyben”, hiszen miattuk állt elő ez a helyzet.

(fidesz.hu)