ajánlott oldalak

Halasztva fizethetik az önerőt az önkormányzatok és társulásaik

Egy júliustól életbe lépett kormányrendelet-módosítás lehetővé teszi, hogy a kedvezményezettek az uniós forrásokból megvalósuló, derogációs kötelezettséggel érintett beruházásokhoz szükséges önerőt halasztva, csak a projektjük végén használják fel. A kedvezményezettek számára több idő áll rendelkezésre az önerő előteremtésére, az esetleges késlekedés nem veszélyezteti a támogatás lehívását.
Létrehozva: 2013. július 30., 15:55
nyomtat küld

A külön kérelem nélkül érvényesülő engedmény az önkormányzatokra és önkormányzati társulások által megvalósítandó, derogációs kötelezettséghez kapcsolódó projektekre vonatkozik. A kormányrendelet módosítása többek között azzal az előnnyel jár, hogy a projektek támogatásának mértéke átmenetileg 100 százalékosra emelkedhet.

A halasztott önerő a támogatási szerződés módosítása nélkül alkalmazható, az abban rögzített támogatás-önerő arányt azonban legkésőbb a projekt befejezéséig – azaz a záró kifizetési igénylésben – helyre kell állítani. A megítélt összeg kimerülését követően tehát a kedvezményezett állja a projekt további költségeit. Ha a támogatás-önerő arány a projekt befejezéséig nem áll vissza, a támogató a jogszabályokban és a támogatási szerződésben foglalt szankciókkal élhet.

A halasztott önerőről az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet 2013. július 1-től hatályos módosítása rendelkezik.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ