ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Járóka Lívia kezdeményezte a roma holokauszt áldozatainak európai emléknapját

A mai napon, augusztus 2-án emlékeznek világszerte a roma holokauszt áldozataira. Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő írásbeli nyilatkozatban kérte, hogy az Európai Unió ezt a napot hivatalosan is nyilvánítsa a roma holokauszt áldozatainak európai emléknapjává.
Létrehozva: 2013. augusztus 2., 11:22
nyomtat küld

A második világháború során romák százezrei haltak erőszakos halált, sokakat közülük pedig megsemmisítő táborokban gyilkoltak meg. Csupán egyetlen napon, 1944. augusztus 2-án, több mint négyezer romát végeztek ki az auschwitz-birkenaui haláltáborban, ezért a Cigány Világszövetség 1972-ben elfogadott javaslata értelmében világszerte ezen a napon emlékeznek meg az áldozatokról.

Tavaly, az emléknappal összefüggésben Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő írásbeli nyilatkozatot kezdeményezett az Európai Parlamentben, hogy augusztus 2-át az Európai Unió hivatalosan is nyilvánítsa a roma holokauszt áldozatainak európai emléknapjává. A képviselő szerint ezen a napon – amelynek szomorú aktualitást ad, hogy Magyarországon ez a kislétai gyilkosság évfordulója és egyben a romagyilkosságok emléknapja is - közös kötelességünk hitet tenni a gyűlölet elutasítása mellett, megismerni és feltárni a múltat, valamint megőrizni az áldozatok emlékét. Járóka szerint a romák szenvedéseinek őszinte és tudományos igényű feldolgozása elősegítheti az európai nemzetek közötti szolidaritást és közvetve a romák társadalmi befogadásához is hozzájárulhat, amelynek egyik akadályát éppen a romákkal és történelmükkel kapcsolatos ismeretek hiánya képezi.

Járóka Lívia emlékeztetett, hogy a Nemzeti Romaintegrációs Stratégiák Európai Keretrendszere - amelyet a magyar uniós elnökség indított útnak - az eddigi legnagyobb szabású kezdeményezés a romák társadalmi-gazdasági helyzetének javítására, amely a megfelelő politikai akarat és anyagi források mellett képes lehet kézzelfogható javulást elérni az évtized végéig.

(Fidesz-frakció)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések