A 695 millió forintos projekthez 70 százalékos, 494 millió forint európai uniós támogatást nyert el a beruházó Mészáros Borház Borászati Kft.
Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az alapkőletételt megelőző projektbemutatón hangoztatta: 2010 és 2013 között közel 6,5 milliárd forintot kapott a hazai borászat szerkezetátalakításra, 2014 és 2019 között pedig a tervek szerint évi 8,5 milliárd forint európai uniós forrást biztosítanak az ágazatnak.
"Komolyan vesszük azt a kormányzati stratégiát, hogy a borászatnak zászlóshajóként kell működnie a magyar agráriumban: munkahelyeket és turizmust kell teremtenie, és jelenősen hozzá kell járulnia ahhoz, hogy a magyar vidék felemelkedjen" - mondta.
Köpenczei István projektmenedzser a 2014 júniusában elkészülő, 2363 négyzetméter hasznos alapterületű szálló kapcsán elmondta: évek óta probléma, hogy Szekszárd nem képes színvonalas szálláshelyeket biztosítani a városba érkező turistáknak.
A most épülő szálloda a négycsillagos szolgáltatás színvonalát szeretné elérni - tette hozzá.
Ismertetése szerint a háromszintes épületben a 22 szobás szálló mellett 70 fős éttermet és 150 fős konferenciatermet alakítanak ki. A létesítmény kihasználtságát 45-55 százalékosra tervezik, a beruházás 10-15 éves megtérülésével számolnak.
Mészáros Pál, a borászati cég ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a cég éves bortermelése évi 7-8 ezer hektoliter, évente 600-800 ezer palack bort értékesít elsősorban hazai piacon.
A külföldi piacok között Kína a legjelentősebb, de szállít Spanyolországba is - tette hozzá.
A cég 2011-ben 308,5 millió, 2012-ben 356,5 millió forintos árbevételt ért el.