Orbán Gábor: Az egyezmény aláírás előtt áll
2013. augusztus 7., 10:13
Hivatalosan kereste meg Svájcot júliusban a magyar külügyminiszter és a nemzetgazdasági tárca vezetője – mondta a Magyar Nemzetnek Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Ebben javasolták a kettős adóztatás elkerüléséről szóló újratárgyalt egyezmény mielőbbi aláírását, illetve szakértői szintű egyeztetéseket a két állam közötti adóügyi információcsere leghatékonyabb módjának kialakítása céljából.

Orbán Gábor hangsúlyozta: az adóügyeket érintően két tárgyalás zajlik. – A kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt a hetvenes években kötötték, ugyanakkor a gazdasági és politikai környezetnek ma már nem felel meg, ezért döntött úgy a kormány, hogy a régi egyezményt a jelenlegi sztenderdek mentén újratárgyalja. Az egyeztetések szakmai szinten lezárultak, a kormány határozatával tavaly év végén az egyezményt jóváhagyta, az aláírás előtt áll – mondta az államtitkár.

A svájci pénzügyminisztériumban a lapnak megerősítették, hogy a több évtizeddel ezelőtt kötött egyezményt „leporolták”. – Mintegy kilencven országgal kötöttünk ilyen megállapodást annak idején, és Magyarországgal kapcsolatban olyan újdonságok kerültek az egyezménybe, amely szorosabb együttműködést tesz lehetővé a két állam hatóságai között – mondta a lapnak Anne Césard, a tárca külföldi pénzügyekkel foglalkozó államtitkárságának sajtósa. A magyar hatóságok – és fordítva, a svájci adónyomozók is – adószám, név és cégelnevezés alapján érdeklődhetnek a másik állam adóhatóságánál olyan ügyfelek után, akik nagy valószínűség szerint a megállapodással ellentétben sem hazánkban, sem Svájcban nem fizettek adót. A csalók kézre kerítése ennek köszönhetően gyorsabb és egyszerűbb lesz a jövőben. Césard megerősítette azt is, hogy ez az egyezmény már csak a felek aláírására vár.

(mno-fidesz.hu)