A Fidesz-kormány a munkavállalók oldalán áll
2013. augusztus 22., 12:37
A júniusi 1,9 százalékos inflációval számolva 3,1 százalékkal emelkedtek a nettó reálbérek, tehát több pénzzel számolhatnak a családok – fogalmazott Zsigó Róbert csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Fidesz szóvivője ugyanitt elmondta azt is, a Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején a bérből és fizetésből élőknek azt kellett megtapasztalni, hogy hiába dolgoztak reggeltől estig, egyre szorongatottabb helyzetbe kerültek.

Nemcsak egyre többen dolgoznak Magyarországon, de a legfrissebb számok alapján elmondható, hogy a fizetések is tovább emelkedtek, ráadásul az inflációt meghaladó mértékben – jelentette ki Zsigó Róbert, a KSH adataira utalva. Január és június között a bruttó átlagkeresetek 3,4, a nettó átlagkeresetek 4,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ez azt jelenti, hogy a júniusi 1,9 százalékos inflációval számolva 3,1 százalékkal emelkedtek a nettó reálbérek – fűzte hozzá a Fidesz szóvivője. Mint mondta, ez minden magyar munkavállaló számára ugyanazt jelenti: több a fizetés, és több is marad belőle a családoknál, több pénzzel számolhatnak.

A politikus emlékeztetett rá, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején a bérből és fizetésből élőknek azt kellett megtapasztalni, hogy hiába dolgoztak reggeltől estig, egyre szorongatottabb helyzetbe kerültek. Megduplázódott a munkanélküliség, egy tollvonással elvették az emberek egyhavi bérét, az akkori veszélyes és szélsőséges gazdaságpolitika elértéktelenítette a munkát és a fizetést, az infláció pedig nemegyszer elérte a 6-8 százalékot – sorolta. Hozzátette: a fizetések egy jelentős részét elvitték a magas adóterhek és az emelkedő rezsiköltségek.

Ma nap mint nap azt látjuk és halljuk, hogy ugyanazok, akik egyszer már tönkretették az országot, ugyanazokkal a veszélyes gondolatokkal állnak elő – hívta fel a figyelmet, megjegyezve: „ha rajtuk múlna, újra csökkentenék a minimálbért és a béreket, elvennék a családi adókedvezményt, és eltörölnék a rezsicsökkentést, az ország működtetését pedig újra  a magyar emberekkel fizettetnék meg”. A magyar munkavállalók ebből nem kérnek: minden magyar azt szereti, ha nem dolgozik hiába, ha fizetése többet ér, és ma ez így van – hangsúlyozta. Rámutatott, a Fidesz-kormány a munkavállalók oldalán áll, és Magyarország jobban teljesít a bérből és fizetésből élők védelme érdekében is.

Zsigó Róbert kijelentette, hazánk ma stabil lábakon áll, kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, kilépett a gazdasági recesszióból, csökken az államadósság, a hiány három százalék alatt van, és negyven év nem volt ilyen alacsony az infláció.

Tájékoztatott arról is, hogy ma 160 ezerrel dolgoznak többen, mint a kormányváltáskor, és a munkanélküliek száma az elmúlt év azonos időszakához képest 30 ezerrel csökkent. Emlékeztetett arra, hogy míg 2010-ben 73 500 forint volt a minimálbér, addig ma 98 ezer forintot kaphatnak kézhez az emberek. Emellett a fizetéseket Európa egyik legalacsonyabb, 16 százalékos adókulcsa terheli, a munka mellett gyermeket vállalókat pedig családi adókedvezményekkel segíti a kormány – mondta a politikus.

Zsigó Róbert rámutatott, Magyarország a saját erejéből két olyan területen is béremelési programot indított el, amelyek a „Gyurcsány-Bajnai-kormány alatt az örök hitegetés és a megszorítás áldozatai voltak”.  A tanévkezdéskor 160 ezer pedagógusnak már 34 százalékkal nagyobb összeg érkezik a bankszámlájára, és a 2011-es és 2012-es béremeléseket követően idén is 95 ezer egészségügyi dolgozó kap októberben magasabb összeget kézhez, januárig visszamenőleg – fogalmazott.

Szólt arról is, hogy a Munkahelyvédelmi Akció az év első hat hónapjában több mint 730 ezer olyan ember foglalkoztatását segítette, akiknek „a Gyurcsány-Bajnai-kormány elengedte a kezét”.

Zsigó Róbert arra az újságírói felvetésre, hogy a Fidesz támogatná-e a magáncsőd bevezetésével kapcsolatos törvényjavaslatot, úgy válaszolt: minden javaslatot támogatnak, amely segít a devizahiteleseknek.

(fidesz.hu)