ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Szeptemberben tárgyalnak újra a befagyasztott uniós pénzekről

Szeptember elején tárgyal újra Brüsszelben Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetését is ellátja kormánybiztosként és Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztos - válaszolta Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára újságírói kérdésre a visegrádi négyek uniós ügyekért felelős államtitkáraival folytatott egyeztetés utáni sajtótájékoztatón hétfőn Balatonfüreden.
Létrehozva: 2013. augusztus 26., 14:12 | Utoljára frissítve: 2013. augusztus 26., 16:07
nyomtat küld

Hozzátette: az Európai Bizottság és Magyarország szakértői egyaránt azon dolgoznak, hogy elkerüljék a források elvesztését.
   
Három uniós forrásból, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, a kohéziós alapból és az Európai Szociális Alapból függesztette fel ideiglenesen az Európai Bizottság a Magyarországnak folyósítandó támogatások kifizetését.
   
Az MTI-nek augusztus közepén név nélkül nyilatkozó, az ügyet ismerő bizottsági tisztviselő elmondta: a pénzeket azt követően fagyasztották be, hogy a bizottsági átvilágítás "jelentős hiányosságokat" talált a kérdéses operatív programok irányításában és ellenőrzésében. A bizottsági forrás nyolc operatív program uniós finanszírozásának ideiglenes felfüggesztését erősítette meg, de sem azt nem tudta pontosan megmondani, hogy mekkora összeget tart vissza Brüsszel, sem azt, hogy a szabálytalanságok miatt mekkora összegtől eshet el Magyarország.
   
Győri Enikő a hétfői sajtótájékoztatón kijelentette: megegyezésre kell törekedni a brüsszeli testülettel, mert ha az ügy megoldását az Európai Bíróságtól várnák, a jogerős ítéletig a támogatás érintett összegét elveszítheti az ország. A jelenlegi, 2007-ben kezdődött uniós költségvetési időszak idén véget ér, szavai szerint ezért tartott a brüsszeli testület "nagytakarítást" a folyamatban lévő ügyekben, a felfüggesztés nem volt váratlan.
   
Piotr Serafin lengyel EU-ügyi államtitkár szerint a hasonló esetek elkerüléséhez a legfontosabb az állandó kapcsolattartás az Európai Bizottsággal. Mint mondta, bármelyik tagállammal megtörténhet, hogy felfüggesztik az uniós források kifizetését, a V4-ek - Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország - együttműködése a kohéziós politika jogi szabályozásának átültetésében is hasznos. A visegrádi országok együttműködésének eredményessége a már elfogadott 2014-2020-as uniós költségvetésről szóló tárgyalásokon is megmutatkozott, az összefogásnak a kohéziós támogatások későbbi programozásában is fontos szerepe lesz - vélekedett.
   
Peter Javorcik szlovák EU-ügyi államtitkár is azt hangsúlyozta, hogy a támogatások befagyasztása időről időre még a régi tagállamoknál is felmerül, ezért abban nincs semmi meglepő.
   
Vojtech Belling, Csehország uniós ügyekért felelős államtitkára szerint a négy visegrádi ország azonos problémákkal küzd az uniós források felhasználásánál. Csehországban tavaly fagyasztott be az EU egyes operatív programokat, akkor ezek újraindításához hosszú tárgyalássorozatban kellett külön akciótervet kidolgozniuk - mondta. Véleménye szerint ragaszkodni kell ahhoz, hogy a források felhasználásánál minden tagállamra ugyanazok a világosan megfogalmazott feltételek vonatkozzanak.
   
Győri Enikő ismertetése szerint az államtitkárok a V4 magyar elnöksége idején Balatonfüreden a litván EU-elnökség legfontosabb feladatairól egyeztettek, ebben a regionális együttműködésnek meghatározó szerepe lehet. Tárgyaltak egyebek mellett a lengyel elnökség alatt elfogadott, a visegrádi országok közötti közlekedés fejlesztésének összehangolásáról és az EU készülő klímavédelmi megállapodásával kapcsolatos álláspontokról.
   
A visegrádi országok EU-ügyi államtitkárai az általános ügyek tanácsa csütörtökön Vilniusban kezdődő kétnapos ülésének előkészítéseként egyeztetettek Balatonfüreden

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések