Az állam értékesítse az eladósodott SZDSZ ingatlanjait!
2013. augusztus 27., 10:31
A fideszes Balla György napirend előtti felszólalásában azt javasolta a kormánynak, hogy a fejlesztési bank haladéktalanul vegye birtokába az SZDSZ birtokában álló irodákat és értékesítse azokat, ezzel is csökkentve a párt által az ingatlanokra felvett, jelenleg már több mint 500 millió forintos hiteltartozást.

A kormánypárti politikus úgy fogalmazott, a szabad demokrata párt "halálában is kárt okoz" azt követően, hogy az elmúlt húsz évben szerinte egyetlen olyan gondolata, cselekedete sem volt, amely a magyar nemzet érdekét szolgálta volna. Közölte, az SZDSZ korábban 415 millió forint állami kezességvállalással támogatott hitelt vett fel irodavásárlásra, amelyből mindeddig egyetlen forintot sem törlesztett, így teljes tartozása mára meghaladja a félmilliárd forintot. Balla György szerint a megszűnőben lévő párt ezáltal az emberekkel fizettetné meg saját terheit, miközben korábbi elnökeik, Kuncze Gábor és Kóka János "élnek, mint Marci Hevesen".

Cséfalvay Zoltán válaszában azon reményének adott hangot, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) képes lesz behajtani az SZDSZ tartozását. Felidézte, hogy az MFB 2010 végén mondta fel a tartozását nem fizető párt hitelét, így 2011 márciusa óta végrehajtási joggal rendelkezik a fedezetül szolgáló ingatlanokra. Az államtitkár kitért arra is, hogy az adóhatóság a kölcsönnel kapcsolatban különböző eljárási hibákat talált, kiderült például, hogy az előírtnál nagyobb alapterületű ingatlanokat, valamint nem irodaként funkcionáló helységeket is vásároltak. Cséfalvay Zoltán szerint ezen hibák miatt az állam nem érvényesítette kezességvállalását, vagyis nem fizette ki az SZDSZ hitelét a párt helyett.

(MTI-fidesz.hu)