Foglalkoztatottak száma: közel vagyunk a 4 millióhoz
2013. augusztus 28., 11:00
Meg kell becsülni a kedden nyilvánosságra került foglalkoztatottsági adatokat és az elmúlt három évben a foglalkoztatás területén megindult folyamatokat – mondta a Kossuth Rádiónak Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közölt adatai szerint tovább csökkent a munkanélküliség Magyarországon: az idén május-júliusban a munkanélküliek 446 ezres létszáma 13 ezerrel maradt el az egy évvel korábbitól, a munkanélküliségi ráta egy év alatt 0,4 százalékponttal 10,1 százalékra mérséklődött. Az idén május-júliusban 3 millió 964 ezer volt a foglalkoztatottak létszáma, 56 ezerrel, 1,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban – közölte a KSH.

Közel vagyunk a 4 millióhoz – fogalmazott a foglalkoztatottakra utalva Czomba Sándor, megjegyezve: 1993 óta egyetlen hónapban sem sikerült elérni ezt a számot. Az 56 ezer új munkavállaló közül 20 ezren a közfoglalkoztatásban, 36 ezren a versenyszférában helyezkedtek el – hívta fel a figyelmet. Előbbiek jellemzően a közép-magyarországi, nyugat- és dél-dunántúli régióban, utóbbiak pedig Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Nógrád megye egyes részein dolgoznak – tette hozzá.

Az államtitkár szavai szerint 2010 óta 207 ezerrel több ember dolgozik Magyarországon, átlagosan évente 30 ezerrel nő a versenyszférában foglalkoztatottak száma. Válságidőszakban ezt a szintet tartani kifejezetten jó eredmény – fogalmazott az államtitkár, aki utalt arra is: bár 2012. második negyedévéig romlottak a fiatalokra vonatkozó foglalkoztatottsági adatok, az "első munkahely garancia "programnak köszönhetően 7300 fiatal tudott elhelyezkedni, közülük mintegy négyezren a mai napig dolgoznak. Ez is azt mutatja, hogy a kormány intézkedései hatékonyak – jegyezte meg Czomba Sándor. Hozzátette: a munkahelyvédelmi akcióterv nemcsak megvédte a munkahelyeket, hanem újakat létesítését is eredményezte. Czomba Sándor kiemelte a gyesről, gyedről visszatérők, a tartósan munkanélküliek, illetve a pályakezdők alkalmazásához nyújtott kormányzati segítséget.

(MTI-fidesz.hu)