"A Tudásod a jövőd a legfontosabb foglalkoztatási célcsoportokat célozza meg"
2013. augusztus 29., 15:46
Szeptember közepétől újabb kilencszáz informatikai és idegen nyelvi képzések indulnak el a 12 milliárd forintot meghaladó költségvetésű Tudásod a jövőd című program keretében az ország 345 településén - közölte Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakolyban csütörtökön.

A ciklusokban ismétlődő, beiskolázó tanfolyamokban történő részvételhez minimális önerő szükséges, mivel a kormányzati program 95-98 százalékát finanszírozza a személyenként és képzésenként bruttó 90 ezer forintba kerülő oktatásoknak - közölte Hoppál Péter a sajtótájékoztatón.

A költségekhez a hátrányos, illetve a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben élő résztvevőknek mindössze kétezer forintos önerővel kell hozzájárulniuk - tette hozzá a szóvivő. Mint elmondta, a 2014 augusztusáig tartó, európai színvonalú program országos költségvetése meghaladja a 12 milliárd forintot, az erre jelentkezők több mint háromnegyed része pedig vidéki.

Minden idők legnagyobb és legintenzívebb felnőttképzési programjának tanfolyamai 345 településen zajlanak, a most induló ciklusban szeptember 20-ig 900 új informatikai és nyelvi képzés indul el. A csoportos tanfolyamokon országosan összesen 12 és fél ezer ember vehet részt - ismertette a tájékoztatón Hoppál Péter, aki a szakolyi képzési helyszínen egy angolórára pillantott be.

Hangsúlyozta: eddig összesen 80 ezer jelentkezőt regisztráltak ezekre a programokra. A teljes program több mint négyszáz bevont települést és ötezer meghirdetett tanfolyamot jelent.

A Tudásod a jövőd éppen a legfontosabb foglalkoztatási célcsoportokat célozza meg, ezért nagyon bízunk abban, hogy a program következtében a nehéz helyzetben lévő települések lakossága is esélyt kap a munkaerőpiacon tartósan történő elhelyezkedésre - fogalmazott Hoppál Péter. A Fidesz ezért arra biztatja a tartósan munkanélkülieket, a kismamákat, valamint kiemelten a 45 év felettieket, hogy vegyenek részt  a tanfolyamokon.

A résztvevők nagyjából fele hátrányos, illetve a leghátrányosabb helyzetű kistérségekből jelentkezett, harmaduk pedig 45 év feletti - jelezte a Fidesz szóvivője, hozzátéve, mivel felső korhatár nincs, a tanfolyamokra a nyugdíjasok is jelentkezhetnek.

(MTI-fidesz.hu)