ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Nagyobb hangsúlyt kell helyezni a polgárok mindennapi életét érintő kérdésekre

A következő európai parlamenti (EP-) választások kampányában be kell bizonyítani az embereknek, hogy az EU nem felesleges, ezért nagyobb hangsúlyt kell helyezni a polgárok mindennapi életét érintő kérdésekre - mondta Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára pénteken az MTI-nek.
Létrehozva: 2013. augusztus 30., 16:01
nyomtat küld

Az államtitkár csütörtökön és pénteken részt vett az EU-tagállamok Európa-ügyi minisztereinek informális találkozóján Vilniusban, és azt követően nyilatkozott telefonon az MTI-nek.
   
Győri Enikő kiemelte: az ülésen tárgyaltak a jövő májusi EP-választásokról. Várhatóan a kampányra is rányomja majd a bélyegét a gazdasági válság, az emberek elvárják, hogy az unió segítsen ennek kezelésében - vélekedett.
   
Hangsúlyozta: az EU tagállamainak és intézményeinek közös feladata, hogy olyan témákra összpontosítsanak, amelyek a polgárok mindennapjait érintik, így a gazdasági válság kezelésére, a növekedés ösztönzésére és a foglalkoztatás növelésére. Fel kell hívni továbbá a figyelmet az EU eredményeire, például az egységes belső piac működésére és a szabad mozgás biztosítására - mondta. Hozzátette: ebben teljes egyetértés volt a tagállamok között.
   
Arra is kitért, hogy egyértelműen veszélyt jelent, ha az EU nem tud eredményeket felmutatni az embereknek, mert akkor a szélsőséges pártok megerősödhetnek, több szavazatot szerezhetnek az EP-választásokon. Az európai együttműködés jövőjének szempontjából tehát igen fontos, hogy az unió meg tudja szólítani a polgárokat - közölte.
   
Az államtitkár az ülésen annak jelentőségéről beszélt, hogy "a jelenlegi intézményi keretben mindenkinek megvan a saját feladata", egyértelmű, hogy mi a tagállamok és mi az uniós intézmények dolga. Ha az EP túlterjeszkedik a hatáskörén, és olyan intézményeket akar létrehozni, amelyeknek nincs szerződéses alapjuk, azzal felborul az intézmények közötti egyensúly, továbbá hátrányos lenne az integrációnak, csökkenne az EU hitelessége az emberek szemében - fogalmazott.
   
Mint mondta, a tagállamoknak és az intézményeknek is be kell tartaniuk az uniós szerződéseket.
   
Győri Enikő közölte: felmerült annak a lehetősége, hogy az EP parlamenti erőinek legyen listavezetője a kampányban, mert ez közelebb hozhatja a polgárokhoz az egyes pártokat.
   
Az EU-tagállamok Európa-ügyi miniszterei a féléves uniós elnökségek elején hagyományosan informális keretekben tárgyalnak az uniót érintő aktuális kérdésekről. A litván elnökség által összehívott kétnapos találkozó napirendjén intézményi kérdések szerepeltek: a Tanács és az Európai Parlament közötti kapcsolatokról, valamint a jövő évi EP-választásokra való felkészülésről egyeztettek.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések