FIDESZ.HU > Hírek > Önkormányzat Nyomtatás
Ablak bezárása
Zökkenőmentes volt a múzeumok települési fenntartásba adása
Zökkenőmentesen lezajlott a megyei múzeumi hálózat intézményeinek települési fenntartásba adása – jelentette ki Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár kedden a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban tartott sajtótájékoztatón. Fiatal képzőművészek támogatására alapított ösztöndíjat Hódmezővásárhely és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).
Létrehozva: 2013. szeptember 3., 14:03

A közgyűjtemények – részben a kormány és a települési önkormányzatok között létrejött finanszírozási szerződésnek köszönhetően – sikeresen végzik munkájukat, a helyiek pedig sokkal inkább magukénak érzik az intézményt – mondta a politikus. Lázár János kiemelte, hogy a közösségi és a helyi erőforrások felhasználásával a 21. századi igényeknek megfelelő kiállítóhelyek és közösségi terek hozhatók létre. Hozzátette: a városi tulajdonban és fenntartásban működő múzeumok alkalmasak arra, hogy közvetlenül megszólítsák a helyi művészetszerető közönséget, a művészetpártolókat pedig a mecenatúra nemes feladatára biztassák. A kormány célja, hogy a múzeumoknak legyen valódi gazdája, a helyi közösségek pedig vegyenek részt a művészeti élet szervezésében – közölte az államtitkár.
   
Lázár János kormánybiztosként egy hónapja vette át a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetését. Ennek kapcsán elmondta: az uniós pályázatok kapcsán látszik, számos önkormányzat dolgozik azon, hogy minél előbb méltó körülményeket teremthessen a városi múzeum számára.

Hódmezővásárhelyi ösztöndíj fiatal képzőművészek támogatására

Fiatal képzőművészek támogatására alapított ösztöndíjat Hódmezővásárhely és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA). Az elismerést első ízben a jubileumi, hatvanadik Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján, október első vasárnapján adják át. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az ösztöndíj létrehozásával kapcsolatos megállapodás keddi aláírásán az alföldi városban elmondta: a Vásárhelyi Őszi Tárlat unikális a hazai kiállítások között, hiszen nincs másik hasonló, hat évtizedes múltra visszatekintő képzőművészeti seregszemle az országban. A magyar kortárs képzőművészet kiemelt figyelmet fordít a jubileumi Vásárhelyi Őszi Tárlatra. A kiállításra rekord számú, 768 alkotás érkezett, közülük 194 művész 262 alkotását válogatta be a zsűri a tárlatra.
   
A tárlatok megújításában, folyamatos "frissen tartásában" elengedhetetlen szerepet játszanak a fiatal, tehetséges művészek, akiket kiemelten támogat Hódmezővásárhely. Almási István polgármester elmondta, hogy az elmúlt években két kimondottan fiataloknak szóló díjról döntött a város közgyűlése. A Fiatal Festők Nívódíját – amely 250 ezer forintos támogatással jár, és tavaly adták át először – végzős festő szakos hallgatók nyerhetik el.
   
Az idei évtől a magyar képzőművészeti és iparművészeti egyetemek, valamint főiskolák végzett, 35 év alatti művészei pályázhatnak egy egyéves időtartamú ösztöndíjra. Az önkormányzat és az MMA által létrehozott – Rudnay Gyula Corvin-lánccal kitüntetett, Kossuth-díjas magyar festő- és grafikusművész nevét viselő – ösztöndíj havonta százezer forintos támogatással jár, amelyet fele részben az akadémia, fele részben a város nyújt. A nívódíjjal, illetve az ösztöndíjjal kitüntetett művészek a következő esztendőben kamaratárlaton mutatkozhatnak be a vásárhelyi Tornyai-múzeumban.