FIDESZ.HU > Hírek > Önkormányzat Nyomtatás
Ablak bezárása
Másfél milliárdos ivóvízminőség-javító program a Nyírségben
Tizenöt, Szabolcs-Szatmár-Bereg és két, Hajdú-Bihar megyei települést érintő, több mint másfél milliárd forint értékű ivóvízminőség-javító program indítása kezdődött meg a Nyírségben - közölte a beruházás megvalósítására létrehozott önkormányzati társulás vezetője, Laskod polgármestere az MTI-vel.
Létrehozva: 2013. szeptember 5., 08:14 | Utoljára frissítve: 2013. szeptember 5., 11:50

Kiss Tibor (Fidesz-KDNP) elmondta: Szabolcsban Baktalórántházát, Bátorligetet, Bökönyt, Érpatakot, Geszterédet, Kislétát, Laskodot, Nyírbogátot, Nyírjákót, Nyírkarászt, Nyírkércset, Petneházát, Ramocsaházát, Teremet és Újfehértót, Hajdúban pedig Téglást és Bocskaikertet érinti a projekt.
   
Az ivóvízminőség-javító program költsége várhatóan meghaladja majd az 1 milliárd 566 millió forintot, amelynek 76,68 százaléka, több mint 1,2 milliárd forint európai uniós és nemzeti támogatás.
   
Az érintett önkormányzatoknak mintegy 365 millió forint saját forrást kell biztosítaniuk a beruházáshoz, az összeget a helyhatóságok az ivóvízhálózat-korszerűsítés műszaki tartalmának megfelelően osztották fel egymás között.
   
Kiss Tibor tájékoztatása szerint a kivitelezőt várhatóan novemberig választják ki, és legkésőbb jövő tavasszal kezdődhetnek a munkálatok. A projekt tervezett befejezési határideje 2014. július 30.
   
A program keretében fejlesztik a baktalórántházi és a geszterédi térségi ivóvízellátó rendszert. Az egyedi vízművel rendelkező Bátorliget, Kisléta, Nyírbogát és Terem vízellátásának technológiáját ugyancsak korszerűsítik. Csökkentik az ivóvíz vas-, mangán-, ammónia- és arzéntartalmát, mindenütt az uniós követelménynek megfelelő szolgáltatási színvonalat alakítanak ki. 
   
A tizenhét településen a másfél milliárdos fejlesztéssel több mint 18 ezer lakásba juttatnak majd egészséges ivóvizet. A program csaknem ötvenezer embert érint a nyírségi tájegység szabolcsi és hajdú-bihari településein.