FIDESZ.HU > Sajtóanyagok > Közlemények Nyomtatás
Ablak bezárása
Segítséget nyújt a Vidékfejlesztési Minisztérium Pápán
A Kormány 2013. szeptember 4-én megtárgyalta a Pápai Hús Csoport által ki nem fizetett sertéstartók követelésének kielégítését biztosító javaslatokról szóló, Vidékfejlesztési Minisztérium által készített jelentést annak érdekében, hogy áttekintse a Pápai Hús 1913 Élelmiszeripari Feldolgozó Kft. sertés élőállat beszállítóinak kormányzati segítséggel történő kompenzálására rendelkezésre álló eszközöket.
Létrehozva: 2013. szeptember 6., 12:10

A kormányzati döntés értelmében a Pápai Hús 1913 Élelmiszeripari Feldolgozó Kft. felé követeléssel rendelkező sertés élőállat beszállítók részére a Vidékfejlesztési Minisztérium az európai uniós támogatási szabályok nyújtotta keretek között csekély összegű (de minimis) támogatást nyújt lejárt és elismert követeléseik kielégítésére. A beszállítóknak a támogatás elnyerése érdekében nem kell lemondaniuk a cég felé fennálló követeléseikről.

A támogatás a mezőgazdasági termelők részére – a rendelkezésére álló de minimis kerettől függően legfeljebb - 7500 euró - azaz kb. 2, 25 millió forint -, a termelői csoportok esetében az általános csekély összegű (de minimis) támogatási szabályoknak köszönhetően legfeljebb 200.000 euró (kb. 60 millió forint). Az élőállat beszállítók között a Vidékfejlesztési Minisztérium három termelői csoportot azonosított, a számukra kifizethető támogatás nagyságrendje 130 millió forint. A mezőgazdasági termelők - legyenek azok kicsik vagy nagyok - számára kifizethető támogatás nagyságrendje 150 millió forint, így összesen 280 millió forint támogatás fog eljutni a beszállítóknak a kormányzattól. A támogatás terveink szerint október végére az érintettekhez kerül.

A Kormány döntése alapján Fazekas Sándor tárcavezető folytatja le a tárgyalásokat. A miniszter mindent megtesz, hogy a megbeszélések a lehető legrövidebb időn belül megkezdődjenek, addig is a Minisztérium kollégái felveszik a kapcsolatot az érintettekkel és előzetes egyeztetést folytatnak.