Selmeczi: Ez családok százainak jelent segítséget
2013. szeptember 9., 16:38
Ha a hozzátartozó vállalja, hogy részt vesz a temetés előkészítésében és lebonyolításában, akkor az állam átvállalja a költségeket – fogalmazott Selmeczi Gabriella a szociális temetés kapcsán hétfői sajtótájékoztatóján. A Fidesz szóvivője emellett a váci időközi önkormányzati választás kapcsán kifejtette: „a bukott baloldal egyetlen esélye az, ha a jobboldal túl kényelmes, de a váciak nem hagyták, hogy ez történjen”.

Selmeczi Gabriella megköszönte a választók bizalmát a váci időközi önkormányzati választáson, egyúttal megjegyezte, „részvétel nélkül nincs győzelem”. A bukott baloldal egyetlen esélye az, ha a jobboldal túl kényelmes, de a váciak nem hagyták, hogy ez történjen – fogalmazott a Fidesz szóvivője. A politikus gratulált Kovács Ágnes képviselő asszonynak a győzelemhez, és jó munkát kívánt neki.

Mint ismert, az Országgyűlés hétfőn fogadja el a szociális temetésről szóló törvényjavaslatot. A politikus ennek kapcsán kijelentette, ha a hozzátartozó vállalja, hogy részt vesz a temetés előkészítésében és lebonyolításában, akkor az állam átvállalja a költségeket. Ez a törvény úgy hoz valami új lehetőséget, hogy nem vesz el semmit – fűzte hozzá, arra utalva, hogy továbbra is megmarad a köztemetés, és a rászorultak igényelhetnek temetési segélyt is. Mint mondta, a szociális temetés a jelenleg is meglévő új temetési módok mellé kínál egy új alternatívát a hozzátartozók kérésére.

A baloldal igyekezett úgy beállítani, mintha a valós élettől elrugaszkodott dolog lenne az, hogy például a gyászoló családtagok sok helyen, ha a hozzátartozó otthon halt meg, maguk öltöztetik és készítik el utolsó útjára az elhunytat – fogalmazott. Hozzátette: „a balliberális oldal ezzel a támadásával csak arról tesz tanúbizonyságot, hogy egyáltalán nem ismeri a falusi, a vidéki szokásokat”.

Családok százainak fog jelentős segítséget nyújtani ez az ingyenes temetési lehetőség – hangsúlyozta, rámutatva, a baloldal még ezt a lehetőséget is elvenné az érintettektől. Bajnai Gordon nem támogatja a szociális temetést – szögezte le.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz a jövőben felülvizsgálja az eddigi temetési költségek gyakorlatát, valamint a csökkentés lehetőségét. Tájékoztatott arról is, hogy a szociális temetés lehetőségét 2014 januárjától az elhunyt lakóhelye szerinti önkormányzattól lehet kérni.

(fidesz.hu)