ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Magyar néppárti EP-képviselők egyeztettek a környezetvédelmi biztossal

A verespataki bányaberuházás megakadályozása érdekében egyeztetett Tőkés László és Bánki Erik magyar néppárti képviselő kedden este Janez Potocnik uniós környezetvédelmi biztossal - tudatta szerdai közleményében a magyar néppárti delegáció sajtóirodája.
Létrehozva: 2013. szeptember 11., 18:54
nyomtat küld

 Bánki és Tőkés a múlt héten Sógor Csaba szintén romániai magyar képviselővel közösen levelet írt Janez Potocniknak, és felszólították, hogy szerezzen érvényt az Európai Parlament 2010-ben elfogadott határozatának, amely a ciánalapú bányászat teljes tilalmára szólít fel az EU országaiban, a tagországokat pedig arra, hogy szüneteltessék az új cián-technológiás bányák megnyitását.
    
A keddi megbeszélésen a fideszes Bánki Erik az említett EP-határozat betartását kérte számon Potocnikon, és jelezte, hogy a kérdést napirendre vetette az EP környezetvédelmi bizottságában. Tőkés László arra az ellentmondásra mutatott rá, amely az EP abszolút többséggel elfogadott határozata, valamint az Európai Bizottság és az egyes tagországok azzal szembeni ignoranciája között mutatkozik.
    
A képviselők szerint Potocnik sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az uniós intézmények között sok más esetben is hasonló ellentmondás tapasztalható. Potocnik rámutatott, hogy ő maga is tehetetlen, "meg van kötve a keze" azokban az ügyekben, amelyek teljes mértékben tagállami hatáskörbe tartoznak, így Románia esetében is csak annyit tehet, hogy következetesen ellenőrzi és számon kéri a vonatkozó európai törvények és rendelkezések betartását.
    
Az EP-képviselők közleményükben arról is beszámoltak, hogy Potocnik kedden telefonon beszélt Rovana Plumb román környezetvédelmi miniszterrel, akitől tájékoztatást kért a verespataki bányaberuházás sorsának alakulásáról, a környezetvédelemre vonatkozó európai előírások betartásáról, valamint a román kormány álláspontjáról. A miniszter azt mondta a biztosnak, hogy Románia mindenben eleget tesz az uniós jog előírásainak, és a környezet védelmére különleges hangsúlyt fektet. Állítólag azt is közölte, hogy becsléseik szerint Románia lakosságának 75 százaléka támogatja a verespataki bánya megnyitását. Ezt a magyar képviselők "finoman kifejezve is kétségesnek" tartják a Romániában lezajlott tüntetések láttán.
    
A közlemény szerint Janez Potocnik és a néppárti képviselők egyetértettek abban, hogy társadalmi ellenállás esetén a román kormánynak az engedélyezés kérdésében sokkal körültekintőbben kellene eljárnia.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések