ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

A bioüzemanyag-termelés korlátozása ellentétes Magyarország érdekeivel

Az Európai Parlament fideszes képviselői szerint a mezőgazdasági alapanyagokból előállított, ún. hagyományos bioüzemanyagok termelésének korlátozása elfogadhatatlan, ellentétes a magyar érdekekkel. Ezért, miután az Európai Parlament szocialista, liberális és zöld képviselőinek többsége elvetette a magyar érdekeket szolgáló a néppárti javaslatokat, nem szavazták meg a bioüzemanyagokról szóló jelentést.
Létrehozva: 2013. szeptember 12., 10:25
nyomtat küld

Magyarország az utóbbi évtizedben az EU egyik legnagyobb bioetanol-termelőjévé vált, és jelentős mértékben bővült a biodízel alapanyagául szolgáló repce termőterülete is. A bioetanol-gyártás nemcsak biztos piacot jelent a hazánkban megtermelt kukoricának, és ezzel stabil jövedelmet biztosít a gazdáknak, hanem hozzájárul, hogy alapanyag helyett magas hozzáadott-értékű ipari terméket tudjunk exportálni, és ezzel növeljük exportbevételeinket. Ráadásul a bioetanol-gyártás mellékterméke értékes fehérjetakarmányként az országban marad, és a magyar állattenyésztő gazdák tudják felhasználni.

A hagyományos bioüzemanyagok visszaszorítása azonban nemcsak a gazdák szempontjából hátrányos. Veszélyes precedenst teremthet a megújuló energiák támogatása és az EU energiafüggetlenségének biztosítása terén is, hiszen az Európai Unió először lépne vissza egy, a megújuló energia terén vállalt célkitűzéstől. Ráadásul több ezer munkahely kerülne veszélybe és jelentős újabb beruházásokat hiúsulnának meg.

Az Európai Parlament által tárgyalt javaslat hátterében az a feltételezés áll, miszerint a korábban élelmiszer előállítására használt termőföldeket bioüzemanyag előállításra használják, az így kieső élelmiszereket pedig valahol máshol kell megtermelni.

A földhasználat közvetett megváltozásával kapcsolatos feltételezések tudományosan nem megalapozottak. Nem számolnak azzal, hogy az új tagállamokban, így Magyarországon, a terméshozamok jelentősen növelhetők. Hazánkban ezért az élelmiszertermelés veszélyeztetése nélkül, pusztán hozamnövekedéssel nagy mennyiségű bioüzemanyag állítható elő. A jogszabály a mai plenáris szavazással még nem került elfogadásra, hiszen a tárgyalások most a Tanácsban folytatódnak. Az Európai Parlamentnek második olvasatban is meg kell azt tárgyalnia, amire nagy valószínűséggel ebben a parlamenti ciklusban, 2014 nyaráig már nem kerül sor. A mai döntéssel az EP azonban elbizonytalanítja azokat a befektetőket, akik - többek között Magyarországon is munkahelyteremtő nagyberuházásokat terveztek.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések