Nemzeti megmaradás és modernizáció
2013. szeptember 14., 10:11
 A külhoni magyarság nemzeti megmaradása és modernizációja előfeltételei egymásnak - hangsúlyozta Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára pénteken a Romániai Magyar Üzleti Egyesület (RMÜE) által szervezett kolozsvári üzletember-fórumon.

"Magyarországon sokan hajlamosak úgy gondolni a külhoni magyarságra, mint egy rezervátumra, ahol népviseletbe öltözött emberek régi házak között jönnek-mennek. De tudomásul kell venni, hogy itt van egy nagyon korszerű világ" - mutatott rá az államtitkár-helyettes. Kifejtette: a magyar szaknyelv terjesztésével, a szakképzési gondok orvoslásával, a határ két oldalán működő kis- és közepes vállalkozások egymásra találásának segítésével kell a modern magyar világhoz hozzákapcsolni az erdélyi kisebbségi létformát.

"A nemzeti megmaradás és a modernizáció ezek - akárcsak a reformkorban Magyarországon - kéz a kézben járnak. Tehát a nemzeti közösség megmaradása és a korszerű gazdasági fejlődés: ezek egymás előfeltételei" - fogalmazott Prőhle Gergely. Hozzátette: Magyarország számára nemcsak nemzetpolitikai szempontból fontos a Romániával való kapcsolat.  "Németország után Románia a legnagyobb kereskedelmi partnerünk, a tőkebefektetések tekintetében szintén kiemelt célterülete a magyar vállalkozóknak és az infrastruktúra-fejlesztésnek egy fontos terepe" - magyarázta a helyettes államtitkár.

A magyarországi befektetőket tömörítő RMÜE negyedévenként megrendezi a romániai magyar üzletemberek találkozóját. A pénteki kolozsvári konferencián Prőhle Gergely üdvözölte, hogy magyar gazdasági szervezetek most összefogtak és a hagyományos szervező mellé felsorakozott az Euréka Egyesület, a Kárpátia Román-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat, valamint a kolozsvári magyar főkonzulátus.

(MTI-fidesz.hu)