Gulyás: A bankok javítsák ki maguk a szerződéseket
2013. szeptember 14., 13:40
A bankfelügyeletnek kellett volna megakadályoznia a devizahitelek tömeges terjedését – jelentette ki a Hír TV P8 című műsorában Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

A politikus ugyanakkor úgy látja: a devizaalapú kölcsönszerződések hibás termékek, amelyeknek feltételeit a bankok önállóan szabták meg. Szerinte éppen ezért most az a helyes lépés, ha a kormány időt ad a pénzintézeteknek arra, hogy önállóan módosítsák, kijavítsák ezeket a hitelszerződéseket.

Ha nem állnak elő olyan javaslattal, ami elfogadható a devizahitelesek számára, azon elvek szerint, amiket mi egyértelművé tettünk, hogy körülbelül úgy kell járni egy devizahitelesnek is, mint aki forinthitelt vett fel abban az időszakban, ha nem állnak elő ilyen javaslattal, akkor természetesen a kormány tesz előterjesztést vagy a kormánypárti frakció tesz előterjesztést, és november 1-je után a parlament ezt el fogja fogadni” – fogalmazott a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Ismert, a Fidesz–KDNP visegrádi frakcióülésén adtak ultimátumot a bankoknak a kormánypártok, később Orbán Viktor a pénzintézetek erkölcsi kötelességének nevezte, hogy önként módosítsák a devizahitel-szerződéseket az ügyfelek javára.

(mno.hu-fidesz.hu)