Budai: A kormány nem hagyja magára a pápaiakat
2013. szeptember 17., 11:46
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) október végéig kifizeti azt a 155 élőállat-beszállítót, akiknek a Pápai Hús mindegy 666 millió forinttal tartozik – mondta Budai Gyula, a VM államtitkára a Kossuth Rádióban.

„A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) ki fogja fizetni azt a 155 élőállat-beszállítót, akiknek közel 666 millió forintos követelése van a céggel szemben” – közölte Budai Gyula. Ennek első köre, a beszállítók nagyjából háromnegyedének kifizetése október végéig megtörténik – szögezte le.

A VM államtitkára hozzátette: a minisztérium első körben azokkal a kistermelőkkel tárgyalt, akiknek a követelése nem haladja meg a 2,5 millió forintot. Ezt követően három termelői csoporttal zajlott egyeztetés, amelyek mintegy 50 millió forintra tartanak igényt. Ezt a de minimis keret alapján az Európai Unió hozzájárulása nélkül lehetett megtenni; 122 kistermelőt 7500 euróig, a három termelői csoportot pedig 200 ezer euróig lehet kártalanítani – foglalta össze.

Budai Gyula azt is elmondta, hogy kedden Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a nagytermelőket fogadja a minisztériumban, akiknek a követelése sokkal jelentősebb. „Számukra is születik majd megoldás; átlagosan 70-80 millió forintos tartozás áll fenn” – mutatott rá.

Az államtitkár a vállalat hátterét firtató kérdésre reagálva kifejtette: a Pápai Hús korábban a Carnex-csoport tagja volt, amely 2006-ban csődbe ment, ám jelentős hitelt vett fel kereskedelmi bankoktól, fedezetként pedig a Pápai Hús ingatlanjai és berendezései szolgáltak. 2008-ban a Magyar Fejlesztési Banknak 80 százalékos állami garanciával 5,7 milliárd forintot kellett volna a Pápai Húsnak juttatnia, hogy újraindítsák a céget – folytatta, ám a felszámoló az összeg „jelentős részét” a bankoknak továbbította, hogy kifizesse a jelzálogjog által biztosított pénzmennyiséget. „Minimális jutott a húsüzemnek, amely azóta veszteségesen működik”, 2012 decembere és 2013 márciusa között 3 milliárdos hiányt halmozott fel – foglalta össze Budai Gyula. „A régi menedzsment nem tájékoztatta az újat a kintlévőségekről, (…) a pénzt ellopták” – emelte ki.

A politikus hozzáfűzte, hogy április óta folyik egy büntetőeljárás, így az ügy kezelése már a nyomozó hatóság feladata. A kormány azonban nem hagyja magára a pápaiakat, a céget megmenti, a 920 munkahely és a beszállítók megtartása „nagyon fontos”; „az a cél, hogy jól működjön a gyár” – nyomatékosította.

(MTI-fidesz.hu)