FIDESZ.HU > Hírek > Önkormányzat Nyomtatás
Ablak bezárása
Tatabánya 1,3 milliárd forintra pályázhat Óváros felújításához
A kormány határozata alapján a tatabányai önkormányzat 1,3 milliárd forint uniós forrásra pályázhat az Óváros felújításához - mondta a város polgármestere keddi sajtótájékoztatóján.
Létrehozva: 2013. szeptember 17., 22:29

Schmidt Csaba (Fidesz) tájékoztatása szerint a projektet két és fél hónapon belül kell összeállítani és benyújtani. A jövő év eleji közbeszerzési eljárások után kezdődhetnek el a kivitelezési munkálatok. A tervezési folyamatokba az helybelieket is bevonják.

A város előzetes tervei szerint felújítanák a egykori községházát, a volt posta épületét, amely közösségi térként és gazdasági szolgáltatóházként működhetne, illetve megvalósulhatna a Május 1. park és az ott lévő szabadtéri színpad teljes körű rekonstrukciója.

A polgármester hangsúlyozta, a projekt az első lépése az Óváros megújításának, melyet magántőke bevonásával kíván majd folytatni az önkormányzat, azzal a távlati céllal, hogy a kultúra és sport városi centrumát alakítsák ki.

Az Óváros közepén állt egykor az I-es lejtakna, ahonnan 1896. december 23-án a tatai medence első csille szenét a felszínre hozták. Ott épült ki Tatabánya bányatelep központja, ahol a bányavállalat színházat, kórházat, kaszinót, áruházat hozott létre.

A városrész az elmúlt évtizedekben veszített városközponti kulturális és kereskedelmi szerepből, mert a szocializmus időszakában felépült, lakótelepekből álló Újváros vette át ezeket a funkciókat. A szénkészlet fogyásával a városrész lakóterületének egy részét is elbontották és az ott élőket panelházakba költöztették.