"Ma is működő szellemi áramkört hozott létre"
2013. szeptember 19., 10:22
 Az 1943-as balatonszárszói találkozó olyan, ma is működő szellemi áramkört hozott létre, amely nem lett soha zárlatos, pedig megpróbálták azzá tenni - fogalmazott Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a szárszói találkozó 70. évfordulója alkalmából leleplezett emléktábla avatásán csütörtökön Budapesten.

A Magyar Írószövetség épülete előtt tartott ünnepségen Lezsák Sándor beszámolt arról, hogy a csütörtökön kezdődő kétnapos lakitelki emlékkonferencia is ennek a szellemi áramkörnek a fennmaradását, ápolását szolgálja. Szombaton délelőtt a Parlamentben összegzik a mostani lakitelki konferencia tapasztalatait, ezt az alkalmat pedig Kövér László házelnök nyitja majd meg - tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy az írók, értelmiségiek számos alkalommal gyűltek össze az aktuális közéleti ügyek megvitatására, ezt tették többek között Lillafüreden 1933-ban, később Tokajban, Nagyváradon, Keszthelyen, Berekfürdőn, illetve Bécsben és Luganoban, vagy éppen most Kópházán és Lakitelken. Kitért arra, hogy Marosvécsen az Erdélyi Helikon című folyóirat indult útjára 1934-ben. Annak az óhajának is hangot adott, hogy a fiatal kutatóknak ezeknek a találkozóknak a történetét össze kellene gyűjteniük és elemezniük kellene.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, aki az 1943-as szárszói konferencia néhány jelenlévő résztvevőjét is köszöntötte, rámutatott: Szárszó értékfelmutató és hagyományteremtő szellemi műhely volt, amely eleven gondolatokkal jelen van most is, megújítva a nemzeti közgondolkodást. Megemlítette, hogy nemrégiben ünnepelték a Kisgazdapárt alapítója, Nagyatádi Szabó István születésének 150. évfordulóját, akinek a munkássága szintén a népi áramlathoz kapcsolódott a magyar földművesek megsegítésének szándékával. A szárszói gondolatot követi a Lakitelki Népfőiskola is, amely "intellektuálisan is mérvadó számunkra" - jegyezte meg.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy mindig voltak olyanok, akik "le akarták törni a népi gondolatot, (...) és ez így van a jelen korban is". Hangsúlyozta: a mostani kormány feladata egy új nemzetállam felépítése, amelyet az új alaptörvénnyel, a határon túli magyaroknak megadott magyar állampolgársággal és a szavazati joguk odaítélésével meg is kezdtek.

Az ünnepség végén Lezsák Sándor, Fazekas Sándor és Szentmártoni János író, a Magyar Írószövetség elnöke felavatta a szervezet székházának falán elhelyezett emléktáblát. Ezt követően autóbusz indult Lakitelekre, ahol valamennyi program a népfőiskola Kölcsey Házában lesz. A konferenciát a Lakitelki Népfőiskola, a Magyar Írószövetség és a Püski Kiadó szervezi.

(MTI-fidesz.hu)