NGM: töretlen a reálbérek emelkedése
2013. szeptember 19., 11:23
Töretlen a reálbérek emelkedése a kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően, továbbra is érvényesül a növekedés év eleje óta tartó pozitív trendje - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.

Az NGM az MTI-hez eljuttatott közleményében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb statisztikái alapján azt írta: az idei immár a harmadik olyan év 2010 óta, amikor az előző évhez képest reálértéken többet érnek a keresetek nemzetgazdasági szinten.

Júliusban gyorsult a keresetek emelkedése a versenyszférában: a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál alkalmazottak bruttó átlagkeresete 4,5, a nettó 6,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző havi 2,8, illetve 4,4 százalékos növekedést követően - derült ki a KSH csütörtökön közölt adataiból.

A 6 százalékos növekedésben a családi kedvezményenek is nagy szerepe van

Az NGM kiemelte: korábban 2006 volt az utolsó olyan esztendő, amikor a bérek reálértéke érdemben emelkedett, amit a 2007-2009 közötti években összesen 6 százalékos csökkenés követett. Ezzel szemben a jelenlegi kormányzati ciklusban a reálkeresetekben eddig átlagosan 6 százalékos növekedés következett be, amiben a családi kedvezmények 2011-es bevezetésének is jelentős szerepe volt - tették hozzá.

A közlemény szerint a január-júliusi időszakban a 2,3 százalékos infláció mellett nemzetgazdasági szinten 2,2 százalékkal növekedtek a reálbérek, amihez a rezsicsökkentés és a bérek adóterheinek mérséklése mellett az inflációt meghaladó mértékű minimálbér-emelés is hozzájárult.

"Ennek köszönhetően az elkölthető munkajövedelem a több gyermeket nevelő munkavállalóknál emelkedett az átlagot meghaladó mértékben. A családi kedvezmény kilátásba helyezett kiszélesítése várhatóan tovább erősíti ezt a folyamatot 2014-ben, különösen a közepes és az átlagosnál alacsonyabb keresettel rendelkező, gyermeket nevelő munkavállalók körében" - írták.

Növekedhet a belső fogyasztási kereslet

A minisztérium szerint a kormány intézkedései a vállalkozásoknak is kedveznek, mert a munkahelyvédelmi akciótervvel együtt elősegítik a munkahelyek megőrzését és a foglalkoztatás bővítését. A munkahelyek számának növekedése és a reálkeresetek egyidejű emelkedése kedvezően hat a lakosság jövedelmi helyzetének stabilizálására, és hozzájárulhat a belső fogyasztási kereslet növekedéséhez is.

Mindez a kormány sikeres gazdaságpolitikáját mutatja, a reálkeresetek várható további emelkedése pedig a fogyasztás bővülésén keresztül hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez, amely a legfrissebb prognózisok szerint 2014-ben elérheti a 2,0 százalékot - áll az NGM közleményében.

(MTI - fidesz.hu)