FIDESZ.HU > Hírek > Zöld Nyomtatás
Ablak bezárása
Kormányzati szerepvállalás is szükséges a kerékpározás területén
Kormányzati szerepvállalásra is szükség van a kerékpározás területén - hangsúlyozta Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelős államtitkára csütörtökön a Közlekedési Koordinációs Központ (KKK) által szervezett Kerékpáros Konferencián, Budapesten.
Létrehozva: 2013. szeptember 19., 12:22 | Utoljára frissítve: 2013. szeptember 19., 13:18

Völner Pál erről csütörtökön Budapesten, a Közlekedési Koordinációs Központ (KKK) által szervezett Kerékpáros Konferencián beszélt. Úgy fogalmazott: a kerékpározás nemcsak infrastruktúráról szól, hanem külön iparág is kapcsolódik hozzá, ezért nemzetgazdasági szinten is odafigyelést igényel. A közlekedésbiztonság, a kerékpárutak egy része a közlekedési tárcához tartozik, ugyanakkor a turizmus révén a nemzetgazdasági tárca is érintett, az erdőben lévő kerékpárutak esetében az erdőgazdaságok szerepéről lehet beszélni, az árvízvédelmi töltéseken lévő bicikliutaknál a Belügyminisztérium az illetékes - közölte az államtitkár. Emlékeztetett arra, hogy kerékpáros civil szervezetek a napokban írták alá azt a chartát, amelyben megfogalmazták a következő hét év igényeit a kormány számára az uniós források felhasználásában.

A konferencia szünetében Völner Pál az MTI-nek elmondta, hogy Magyarországon kerékpáros fejlesztésre a 2014-2020-as európai uniós tervezési időszakban elsősorban a gazdaságfejlesztési operatív program turizmusfejlesztéssel foglalkozó részében, illetve a megyei önkormányzatokhoz köthető területi operatív programokban, valamint a határmenti együttműködés keretében várhatók források. Megjegyezte: a közlekedési tárca lehetőségei viszonylag szerények lesznek majd a mostani ciklushoz képest, és elsősorban közlekedésbiztonságra, illetve a munkába, iskolába járáshoz használt kerékpáros infrastruktúra kialakítására szánnak majd forrásokat.

Völner Pál elmondta, hogy készül a kerékpáros nyilvántartási rendszer, ebben valamennyi kerékpárútnak tekinthető útszakaszt rendszerbe foglalnak, ezáltal láthatók lesznek a minőségbeli különbségek is. A várhatóan egyéves munka keretében már olyan adatbázis jön létre a magyarországi kerékpárutakról, amely leginkább közelít a teljes pontossághoz - jegyezte meg.