A 76. OMÉK-en a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szakmai konferenciát szervezett a vidéki foglalkoztatás és a helyi közösségek kapcsolatáról, amelyen V. Németh Zsolt kiemelte: a vidéki településeken, a falvakban a globális tömegtermékek helyett ismét a helyben megtermelt zöldséget, gyümölcsöt, tojást, tejet és húst kellene előnyben részesíteni. Ennek feltételeit teremthetik meg a félig önellátó háztáji gazdaságok, amelyek működését a jövőben még inkább ösztönözni, segíteni kívánja a minisztérium. Már mintaprogramok indultak a jó gyakorlatok megismertetésére az alágazatokban, a nyúltenyésztéstől kezdve a húsgalambtartáson át az üszők kihelyezéséig - mondta.
Az egyik legfontosabb cél, hogy a hájtáji gazdaságokban megtermelt élelmiszerekkel, mezőgazdasági termékekkel a gazdaságokat működtető családok élelmiszer-önellátását biztosítani lehessen. Emellett a háztáji gazdálkodási forma - kiegészülve különböző agroszociális gazdasági modellekkel - közösségformáló erő lehet a falvakban, segítve a helyi élelmiszerellátást, vagy akár a részleges energiaellátást. A mintaprogramok finanszírozására a VM az utóbbi években néhány százmillió forintot fordított. Egy-egy ilyen projekt megvalósítására a tárca esetenként 3,0-7,5 millió forintot költött - mondta V. Németh Zsolt az MTI-nek.
Kis Zoltán, a VM Vidékfejlesztési Főosztálya Térségi Programok Osztályának vezetője az MTI-nek egyebek között arról beszélt, hogy a helyi termelés lehetőségeinek szélesítése, az öngondoskodás erősítése a lakosság helyben tartását segíti. Főként a kis falvakban, településeken létfontosságú, hogy legyen foglalkoztatás, amely megteremti a helyben élők jobb megélhetésének lehetőségét. Perspektívát ad azoknak az embereknek is, akik nem vagy csak nehezen tudnak lakóhelyükről kimozdulni, azonban a saját háztartásuk számára meg tudják termelni az élelmiszert. Ez a segélyezés alternatívája lehet - mutatott rá.