FIDESZ.HU > Hírek > Önkormányzat Nyomtatás
Ablak bezárása
Békéscsabán befejeződött az adósságkonszolidáció
Békéscsabán a napokban fejeződött be az adósságkonszolidációs eljárás, a város pénzintézetekkel szembeni fizetési kötelezettsége a 2013-2032 közötti időszakra 12,8 milliárd forintról 4,8 milliárd forintra mérséklődött - jelentette be a megyei jogú város polgármestere pénteken sajtótájékoztatón a városházán.
Létrehozva: 2013. szeptember 20., 16:10

Vantara Gyula (Fidesz-KDNP) kiemelte: negyven százalékra csökkent a város pénzintézetekkel szembeni fizetési kötelezettsége. Az önkormányzat éves adósságszolgálata a 2014-es költségvetési évben például 950 millió forintról 363 millió forintra mérséklődik. Ezáltal folytatódhatnak a városfejlesztési programok, jut forrás a munkahelyteremtő beruházások ösztönzésére, a városi intézményrendszer korszerűsítésére, az infrastruktúra fejlesztésére is. Elmondta: Békéscsaba a hitelből és a kötvénykibocsátásból származó forrásokat kizárólag fejlesztési célra használta, működési hitele nem volt.
    
Az önkormányzatok az EU 2007-2013 között rendelkezésre álló támogatásait csak külső források igénybevételével tudták lehívni, 2006-tól a központi költségvetés normatív finanszírozása növekvő feladatellátás mellett folyamatosan csökkent, a fejlesztési önerőt felemésztették a többletkiadások - emlékeztetett a polgármester. Békéscsaba pályázati önerőre hiteleiből 2007-2013 között 5 milliárd forintot fordított, ugyanakkor 25 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert sikeres pályázatokkal. A város összesen 30 milliárd forint értékű fejlesztést valósított meg, minden egy forint önerőhöz 6-7 forint EU támogatást tudott lehívni.
    
A város vagyona 2006-ban 55 milliárd forint volt, 2012-ben 69 milliárd forint. A könyvelésben szereplő vagyonérték még nem tartalmazza a több mint 10 milliárd forint értékű csatorna- és szennyvízberuházást, valamint a csaknem 1,5 milliárd forint összegű főtér-rehabilitáció költségeit - jegyezte meg Vantara Gyula. Hozzáfűzte: az adósságkonszolidációs eljárásba négy bankhoz kapcsolódóan öt hitel- és két kötvényszerződést vontak be. A korábban önkormányzati fenntartású Réthy Pál kórház fejlesztése érdekében fennálló adósságot teljes mértékben rendezték.
    
Békéscsaba 2013-as költségvetésének főösszege 18,4 milliárd forint. A kiadási oldalon a beruházás összege 8,1 milliárd forint. A város helyi adóbevételének költségvetésben szereplő összege 9,1 milliárd forint. A 2013-as költségvetési már nem tartalmazza az államnak átadott kórház és a köznevelési intézmények működési költségeit - tette hozzá Vantara Gyula.