"Ha vásárolunk egy hungarikumot, ahhoz tartozik egy termékleírás, ez alapján biztosak lehetünk abban, hogy a termék tényleg azt az értéket képviseli, ami miatt védelemre érdemesnek tartják, amiben akár évszázadok hagyománya testet ölt" – magyarázta a miniszter.
Elárulta azt is, hogy a csabai kolbászt hamarosan védjeggyel is ellátják. Hungarikumnak számítanak a hízott libából előállított termékek is. Ez egy gyűjtőfogalom, ide tartozik a máj, a tepertő, a hús. Máshol más módszerrel nevelik a libákat, illetve nem tudják kihozni belőle azokat az ízeket, melyet mi megszoktunk – magyarázta Fazekas Sándor, aki szerint ez egyfajta kiállás a magyar víziszárnyastartók mellett.
A tokaji aszú eddig is védelmet élvezett, a többi közt a bortörvényben nevesítették, hungarikummá minősítése azonban egy magasabb védelmet jelent – tette hozzá az agrártárca vezetője, aki elmondta továbbá: bekerült a hungarikumok közé a Béres-csepp is, amely reményei szerint talán megnyitja az utat a biotermékek előtt.
Fazekas Sándor a műsorban bemutatott egy védjegyet, amellyel hamarosan ellátják a "kézzelfogható" hungarikumokat.
Cikk: | Négy termékkel bővült a hungarikumok gyűjteménye |
Cikk: | Fazekas: Eredményes lesz a közös munka |