FIDESZ.HU > Hírek > Önkormányzat Nyomtatás
Ablak bezárása
Megújulnak Kecskemét kulturális intézményei
Több milliárd forint összegű beruházások révén megújulnak Kecskemét kulturális intézményei, új közösségi terek jönnek létre, megerősödtek a megyétől a városhoz került műhelyek. Erről Zombor Gábor polgármester beszélt az MTI-nek szerdán.
Létrehozva: 2013. szeptember 25., 16:13 | Utoljára frissítve: 2013. szeptember 25., 16:21

A kulturális intézményeink felújítása a Bozsó-házzal kezdődött, amely egy mintegy 400 millió forintos beruházással az egyik legaktívabb kulturális helyszín lett – mondta Zombor Gábor. Hozzátette: a felújított Bozsó-házban nemcsak helytörténeti kiállításokat, hanem időszakos kiállításokat rendeznek, emellett oktatási funkciót is ellát a hely.

A város egyik legrégebbi építészeti emléke, az 1700-as évek közepén épült egykori Klapka-ház Bozsó János Munkácsy-díjas festőművész alkotói helye volt, egyben a városra hagyott gyűjteményének kiállítóhelye.

A polgármester szerint Kecskemét kulturális arculatát tovább színesíti az egykori Városi Mozi százéves épületének több mint félmilliárd forintból megvalósuló felújítása. Itt a Katona József Színház kamaraszínháza kap helyet. Zombor Gábor a város egyik legfontosabb kulturális intézményének, az egyik legszínvonalasabb repertoárral rendelkező vidéki teátrumnak nevezte a Katona József Színházat.

Az idén átadott, mintegy kétmilliárd forintból felújított Rákóczi út kulturális, közösségi korzóvá válását segíti, hogy az egykori főutcán egy műemlék jellegű épület felújítása kezdődik meg. A polgármester a legfrissebb beruházással kapcsolatban kiemelte: 600 millió forint összegű felújítás és átépítés eredményeként az épületben egy ifjúsági központ jön létre, kiállítóterekkel, multifunkcionális egységekkel.

Zombor Gábor szerint alapvető változást jelentett, hogy a közigazgatás átszervezése során a városhoz került a Zománcművészeti Alkotóház, a Nemzetközi Kerámia Stúdió és a Forrás folyóirat szerkesztősége. "Ezek a művészeti műhelyek a városi tulajdonban az elmúlt időszakban meg tudtak erősödni, ki tudták terjeszteni a működésüket, nagyobb nyilvánosságot kaptak, bekapcsolódtak a kecskeméti közéletbe" – fűzte hozzá.

A városhoz került a Katona József Múzeum is, amelyik egyre aktívabb a régészeti feltárások területén, valamint a kiállítások szervezésében is. A városvezető fontosnak nevezte, hogy azok a hagyományos kecskeméti kulturális események, amelyeket jobbára városi érdeklődők látogattak, szélesebb nyilvánosságot kapjanak és az ország más településén élők és a külföldiek is megismerjék és látogassák.

"Elsősorban a Kodály Fesztiválra, a Népzenei Fesztiválra és a Hírös Hétre gondolok, ezek gyökerei visszanyúlnak a múltba, megrendezésükben komoly és eredményes szerepet vállal a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ Fesztiválirodája" - jegyezte meg.

Zombor Gábor fontosnak nevezte a Debrecennel és Balatonfüreddel kialakított kulturális együttműködését, amelyet egy évre kötöttek, de a kapcsolatok tartóssá válhatnak. Hozzátette: tervezik, hogy Szolnokkal is hasonló együttműködési megállapodást kötnek.