FIDESZ.HU > Hírek > Önkormányzat Nyomtatás
Ablak bezárása
Megújult a lillafüredi függőkert
Megújult a lillafüredi Palotaszálló alatti függőkert, a 265 millió forintos beruházás része a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése című több mint 2,4 milliárd forintos projektnek, a turisztikai  látványosságot szombaton adták át.
Létrehozva: 2013. szeptember 29., 10:04

A miskolci önkormányzat az Észak-Magyarországi Operatív Program pályázatán a komplex fejlesztésre több mint kétmilliárd forint támogatást nyert el, a jelenleg is tartó projektben a lillafüredi függőkert felújítása mellett a diósgyőri vár fejlesztése is szerepel - ismertette Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) miskolci polgármester a függőkert átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Lillafüreden 1927 és 1930 között Lux Kálmán tervei alapján, neoreneszánsz stílusban épült fel a Palotaszálló, amely egy meredek emelkedő tetején található. Ennek megerősítésére támfalakkal tagolt teraszos sétányrendszert alakítottak ki. Innen nyílik az Anna-mésztufabarlang és több kisebb kőfülke, itt áll József Attila szobra és István főherceg látogatásának emlékoszlopa. A függőkertet két oldalról a Szinva, illetve a Garadna határolja. A megújult látványosság minden egyes teraszrésze új tartalmat kapott, a vízesést új kilátópontokról lehet megtekinteni: kialakították a fiatalság és találkozások, a vízesés, a virágok, a zene, a költészet, a szobrászat teraszát, és az Anna-kilátót.

A diósgyőri vár felújítása, rekonstrukciója is hamarosan megkezdődhet. A tervek szerint megújul a vár mind a négy szárnya, helyreállítják a lovagtermet, a kápolnát, kiállító tereket alakítanak ki és külső várszínház is létesül, mindez várhatóan a 2014 nyarára elkészül.