Kocsis: Bajnaiék az akciójukkal átléptek egy határt
2013. szeptember 30., 10:16
A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a szobordöntögetés primitív politikai performansz volt, Bajnaiék átléptek vele egy határt.

Iszonyú primitív és stílustalan volt Bajnai Gordonnak és barátainak a tegnapi politikai performansza – jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója az M1 Ma reggel című műsorában.

A politikus szerint az 50-es évek legszörnyűbb szimbólumát próbálták a mai magyar valóságba behozni, ami kicsit izzadságszagú és erőltetett lett. Hozzátette: ráadásul a szimbólum megválasztása sérthette az akkori pártállami diktatúra áldozatainak az érzékenységét.

Abban biztos vagyok, hogy jóérzésű embereknek a nemtetszését váltotta ki a tegnapi akció – szögezte le Kocsis Máté, aki szerint a tavaszi Lendvay utcai atrocitásnak ugyanez volt a műfaja. Ez egy átvett kampánystratégia, az Egyesült Államokban van olyan kampányszakember, aki az erőszakos utcai akciókra helyezve a hangsúlyt, javasol politikai népszerűséget és hatalmat szerezni – magyarázta a kommunikációs igazgató. Úgy vélte: Bajnaiék az akciójukkal átléptek egy határt, átlépték a Pó folyót.

A bankadó is így indult

Kocsis Máté a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szintén nyilatkozott hétfő reggel, ahol a rezsicsökkentés ügyéről is beszélt. A politikus annak kapcsán, hogy Nagy-Britanniában az ellenzéki Munkáspárt elnöke közölte, győzelmük esetén legalább 20 hónapra befagyasztanák a lakossági áram- és gázárakat, azt mondta, nem a rezsicsökkentés az első olyan magyar kormányzati döntés, amelyet uniós tagállamokban hamar átvesznek. A bankadó is így indult, a 2010-es magyar döntés után egy-másfél évvel több uniós ország alkalmazta a módszert – tette hozzá.

Hangsúlyozta, a brit Munkáspárt bejelentését követő hangokhoz hasonlót, melyek arról szólnak, hogy a rezsi befagyasztása esetén az energiaszektor szereplői kivonulnak a szigetországból, korábban már Magyarországon is hallani lehetett.  „Az idei év elején ugyanez volt itthon a mantra, hogy ha ez így lesz, akkor kivonulnak. Azóta se vonult ki senki” – hangoztatta Kocsis Máté.

A Fidesz kommunikációs vezetője szerint mindenkinek látni kell, hogy a magyar energiaszektor az elmúlt 15 év alatt 1040 milliárd forint profitot termelt – pusztán ennek a rovására megy a rezsibefagyasztás és csökkentés is.  Arra a kérdésre, hogy alkotmányba kerül-e a rezsicsökkentés, a politikus azt mondta, erről még vita van, a kérdés nem dőlt el teljesen a Fideszen belül. Várakozása szerint egy-két hónapon belül meglesz a válasz.

A bajai választás kapcsán Kocsis Máté azt mondta, a voksolást nem a szavazók szervezett szállítása miatt kell megismételni egyetlen szavazókörben, hanem a kampánycsend megsértése miatt. Terrmészetesen a kormánypártok állnak az új választás elé, már-már biztosak benne, hogy a bajaiak ismét őket támogatják - mondta a 180 percben Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

(hirado.hu)