FIDESZ.HU > Hírek > Önkormányzat Nyomtatás
Ablak bezárása
Munkahelyteremtő dohányipari beruházás Debrecenben
Új dohánygyár épül Debrecenben, a Róna Dohányfeldolgozó Kft. 2,5 milliárd forintos beruházásához 322,5 millió forint európai uniós támogatást nyert - közölte Stefan Blattner, a többségi tulajdonos luxemburgi Vandewyck Tobacco ügyvezetője kedden, a beruházás bokrétaünnepségén.
Létrehozva: 2013. október 1., 13:02 | Utoljára frissítve: 2013. október 1., 17:27

 Elmondta: az építkezés ez év márciusában kezdődött, és fél év alatt érték el a csarnok legmagasabb pontját. Az új üzem képes lesz a hazai és export igényeket is kielégíteni - tette hozzá.
    
Papp László (Fidesz), Debrecen gazdaságfejlesztési stratégiáért felelős alpolgármestere emlékeztetett arra, hogy 2004-ben 380 ember munkája szűnt meg a városban, amikor bezárt a Debreceni Dohánygyár. A Róna mostani fejlesztése 60 új munkahelyet teremt, és ezzel ismét 380-an dolgoznak az iparágban Debrecenben - fűzte hozzá.
    
Szavai szerint azonban a mezőgazdasági termelésre épülő új beruházás ennél jóval több embernek - hajdú-bihari és szabolcs-szatmár-beregi dohánytermelő családnak - jelenthet megélhetést.
    
Mező Ferenc, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója elmondta: a régiónak jutó 110 milliárd forint fejlesztési forrásból a mostani uniós költségvetési ciklusban minden hármadik forint Debrecenben hasznosult, ahol a gazdaságfejlesztésre fordított 14 milliárd forint felhasználásával csaknem 800 új munkahelyet teremtettek.
    
Debrecen gazdaságfejlesztése már jó példa arra, ami a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési időszak fontos célkitűzése: a források 60 százalékát a gazdaságba kell befektetni - mondta az igazgató.