Sipos: Jövőre újabb emelés jöhet
2013. október 2., 08:21
Mintegy négyezer pedagógus kap bérkompenzációt november elején, visszamenőleg. Azok jövedelmét rendezik, akiknek szeptemberben, a 160 ezer pedagógust érintő béremeléskor nem nőtt a fizetése. Ezzel a pedagógusok 99 százalékának emelkedett a bére, jövőre újabb emelés jöhet.

Senki nem jár rosszul, azoknak a pedagógusoknak a bérét is megvizsgáljuk, akik az új számítások alapján, valamilyen bérelem miatt a korábbiaknál kevesebbet keresnek - jelentette ki a köznevelésért felelős helyettes államtitkár az M1 Az Este című műsorában. Akiknél a különbözet nem éri el a százezer forintot, a kompenzáció szinte automatizmus, itt azt kell megvizsgálni, hogy a különböző bérelemek jogosan jártak-e eddig – hangsúlyozta Sipos Imre. A Klebersberg Intézményfenntartó Központ egyik munkacsoportja már kidolgozta a vizsgálati szempontokat azoknál is, akiknél a különbözet százezer forint feletti összeget jelent - tette hozzá.

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy a garantált illetmény tekintetében a korábbi törvény szerinti bértábla és az új köznevelésről szóló törvény szerinti bértábla egyértelműen emelést jelent, átlagosan 70 ezer forintról beszélünk a pedagógusok esetében. Egyes pótlékok vagy egyéb juttatások az új bérrendszerben nem jelennek meg, de természetesen vannak elemek, amelyek átkerültek a korábbiból: az osztályfőnöki pótlék, amely például kétszeresére, vagy a munkaközösség-vezetői pótlék, amely négyszeresére nőtt.

Az új rendszer minden pedagógust egyformán kezel ugyan, de a beléptetésnél számít a végzettség, a parlament augusztusi módosítása nyomán a középfokú, a főiskolai és az egyetemi végzettségű pedagógusok más-más szorzószámmal indulnak - emlékeztetett Sipos Imre. A korábban megszerzett további szakképesítések és egyéb szakvizsgák ebben a rendszerben még nem különülnek el, de a pedagógusminősítési eljárás elindulása után, 2014-ben már megjelennek ezek is, ahogy ezt egy kormányrendelet előírja -  jegyezte meg az államtitkár.

(hirado.hu)