FIDESZ.HU > Hírek > Önkormányzat Nyomtatás
Ablak bezárása
Kósa: A cél, hogy Debrecen innovációs központ legyen
Debrecen 2014-2020 között - uniós forrásokra támaszkodva - szeretné elérni, hogy az Európai Unió egyik gazdaságfejlesztési, kutatásfejlesztési és innovációs központjává váljék - közölte Kósa Lajos, a város fideszes polgármestere pénteken sajtótájékoztatón.
Létrehozva: 2013. október 4., 13:39 | Utoljára frissítve: 2013. október 4., 14:49

Ezt a célt szolgálja a város most elfogadott 215 milliárdos innovációs gazdaságfejlesztési programja, amely új távlatokat nyit a tudásalapú, magas hozzáadott értékű iparágak fejlesztésében - tette hozzá a polgármester.
   
Kósa Lajos megemlítette, hogy az elmúlt hétéves fejlesztési időszakban a város és a Debreceni Egyetem (DE) hatékony együttműködésével több mint 95 milliárd forint támogatás hasznosult Debrecenben, amely összeget tovább növeli a vállalati szektor által közvetlenül elnyert több 10 milliárd forint pályázati támogatás.
   
Kósa Lajos szerint a város, az egyetem, a gazdasági kamara és a gazdasági társaságok együttműködése a garancia arra, hogy Debrecen a tudás és innováció központja legyen. A polgármester szerint az információ-technológia, a funkcionális élelmiszeripar és mezőgazdaság, az egészségipar és a gyógyszergyártás az a négy terület, amely az alapja Debrecen innovációs gazdaságfejlesztésének.
   
Csak a ciklotron üzemeltetéséhez 50 felkészült szakemberre van szükség

Az MTI érdeklődésére Kósa Lajos kiemelte a programból protonterápia megvalósítását, amely önmagában 30-40 milliárd forintos fejlesztési program. Csupán a speciális ciklotron üzemeltetéséhez 20 nagyon felkészült elméleti fizikusra, 10 onkológusra és 20 informatikai mérnökre lesz székség - tette hozzá.
   
A funkcionális élelmiszeripari kutatások eredményeként akár gyógyszeres terápiák is kiválthatóak lesznek élelmiszerekkel, de a helyi technológiai ipar a Debrecen-Nagyvárad vasútvonal megépítését is megköveteli - engedett bepillantást az innovációs gazdaságfejlesztési program részleteibe Kósa Lajos.
   
A
z innovációs program a helyi gazdasági társaságok bevonásával készült

Papp László (Fidesz), Debrecen gazdasági stratégiáért felelős alpolgármestere szerint az elkészült innovációs program jól illeszkedik abba a kormányzati elképzelésbe, miszerint a következő uniós költségvetési időszakban Magyarországra érkező támogatások 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kívánják fordítani.
   
Papp László az MTI-nek kifejtette: az innovációs program a helyi, magas hozzáadott értéket képviselő ipari és szolgáltató gazdasági társaságok bevonásával készült, akik biztosítani tudják az adott programelem önerejét.
   
Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora az oktatás, a kutatás és a gyakorlat összekapcsolódásának fontosságát hangsúlyozta a sajtótájékoztatón.