Csepreghy: Koncentráltabban kell kihelyezni a forrásokat
2013. október 5., 10:38
Háromszázötven milliárd forintnyi euró érkezett meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez, október közepén pedig további 267 milliárd forintnyi euró jön az eddig visszatartott uniós támogatásból. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára szerint a felfüggesztés a költségvetés likviditásában okozott nehézségeket, a vállalkozások azonban időben megkapták ezeket a pénzeket.

Csepreghy Nándor Az Estében elmondta: az uniós támogatással zajló beruházások számláit a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez nyújtják, be és a pénzt az NFÜ fizeti ki a költségvetésből. A helyettes államtitkár hozzátette: mintegy tíz hónapig tartott, amíg az unió nem fizette ezeknek a számláknak az ellenértékét, a költségvetés helyzete azonban alkalmas volt arra, hogy finanszírozza a kifizetéseket.

Csepreghy Nándor hozzátette: a 2007-2013 közötti időszak forrásaira vonatkozó pályáztatás befejeződött, már csak elvétve jelenhetnek meg új kiírások. Azért, hogy Magyarország a teljes keretet képes legyen lehívni, a pályázatok végrehajtási sebességét kell jelentősen emelni. Az NFÜ jelenleg képes arra, hogy minden pénzt kifizessen, és 2015 végéig a teljes keretösszeget kihelyezze - mondta. A politikus hangsúlyozta: a kifizetések nemrég átlépték az 1000 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy idén ismét rekordot produkált a fejlesztési ügynökség.

A helyettes államtitkár szerint 2010-ben még csak álom volt, hogy Magyarország a teljes uniós keretösszeget le tudja hívni, hiszen akkor hetente 5,5 milliárd forintot fizettek ki, szemben a mai 40 milliárd forintos heti átlaggal. Az azonban kérdés azonban szerinte az, hogy ezeket a forrásokat mennyire sikerült hatékonyan felhasználni. A cél az lenne, hogy a megvalósuló fejlesztések valóban alátámasszák a gazdasági növekedést, a munkahelyek megóvását és újak teremtését. A 2008-as világgazdasági válságot követően azonban ezek a pénzek csak arra voltak elegendőek, hogy a szinten tartást biztosítsák, de nem segítettek dinamizálni a gazdaságot - tette hozzá.

Csepreghy Nándor szerint a jövőben sokkal koncentráltabban kell kihelyezni ezeket a forrásokat, és a jelenlegi 20 százalékról 60 százalékra kell emelni azoknak a pénzeknek az arányát, amelyeket közvetlenül a gazdasági szektor pályázhat meg és érhet el. Ha ez megvalósul, Magyarország valóban éllovasa lehet a régiónak 2020-ig - emelte ki a helyettes államtitkár.

(hirado.hu)