FIDESZ.HU > Hírek > Önkormányzat Nyomtatás
Ablak bezárása
Felavatták Szent Hildegard szobrát Hódmezővásárhelyen
Felavatták Szent Hildegard 12. századi benedek-rendi német apáca szobrát szombaton a hódmezővásárhelyi Szent István téren.
Létrehozva: 2013. október 5., 17:42

A szobrot Siegfried Keppler és Monika Keppler adományozta az alföldi városnak Hódmezővásárhely és Ulm húszéves kapcsolata alkalmából. Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, a magyaroknak és a hódmezővásárhelyieknek fontos, hogy német barátaik legyenek. Nemcsak azért, mert a városban német vállalatok emberek ezreinek adnak munkát, hanem azért is, mert első királyunk német földről választott magának feleséget, így kapcsolatunk ezeréves és családi.

Kevés olyan szoros barátság létezik Európában mint a magyar és a német. Ez így volt a nehéz időkben és így van a békés Európában is – mondta a fideszes politikus. Hozzátette: ma azt kívánhatjuk, ez a barátság tovább erősödjön.

Az adomány nagyvonalú és szimbolikus: Szent István terére Szent Hildegard szobra került, államalapító királyunk terére egy németek által tisztelt szenté – fűzte hozzá Lázár János.

Szent Hildegard képes volt sebeket gyógyítani; aki ismeri Magyarországot, tudja, sok olyan régi sebünk van, amelynek gyógyírra van szüksége – fogalmazott az államtitkár.

Siegfried Keppler, Ulm város tanácsosa elmondta, a katolikus egyház az egyháztanító asszony és Európa védőszentje címet adományozta Szent Hildegardnak, de ezt megelőzően is komoly tiszteletnek örvendett a nép körében.

Az egykori benedek-rendi apácát nemcsak a katolikus egyház tiszteli szentként, hanem az anglikán és evangélikus egyház is megemlékezik emléknapjáról – közölte a tanácsos.

Szent Hildegard – a középkor egyik nagy női szentje – 12. századi német apátnő volt, aki vallásos látomásairól, kinyilatkoztatásairól szóló művei mellett természettudományos és gyógyászati műveket is írt, költeményeket és zenét is szerzett.