Tovább javíthatja a női foglalkoztatást a gyed extra
2013. október 7., 09:29

Rejtett kincs Európában: az aktív nő – ezzel a címmel rendeztek a héten konferenciát Budapesten. Hogyan növelhető a nők közéleti szerepvállalása? Milyen eszközökkel segíthető elő a nők aktívabb gazdasági és politikai részvétele? Hogyan lehet összeegyeztetni a munkát, a közéletet és a családot? Ezekre a kérdésekre is kereste a választ a rendezvény.

Az elmúlt években nőtt a nők hazai foglalkoztatása, 2012-re 20 éves maximumra ért a ráta, 1 782 000 nő dolgozott, ami uniós szinten is komoly növekedést jelent – mondta Szalai Piroska, a nők munkaerőpiaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című adásában. A bővülést segítette az új munka törvénykönyvének megalkotása és a munkahelyvédelmi akcióterv, amely a többi között vonzóbbá tette a kisgyermekkel rendelkező anyákat a munkavállalók számára – tette hozzá.

Azt is elmondta, hogy számos program indul majd a következő, 2014-2020 közötti uniós támogatási időszakban a női foglalkoztatás javítása érdekében, a gyed extrát pedig még az idén bevezetheti a kormány, ami megteremti, hogy az anya hetente pár órára vagy napra vissza tudjon menni dolgozni úgy, hogy ne kelljen lemondania a gyed-ről vagy a gyes-ről.

A férfi-női közéleti megoszlással kapcsolatban Ékes Ilona, a Fidesz országgyűlési képviselője rámutatott, hogy a magyar parlamentben 10 százalék körüli a nők aránya, amivel az európai rangsorsor utolsó helyeire kerül Magyarország. Az önkormányzatokban, a civil szervezetekben és más társadalmi színtereken ezzel szemben nagyon sok nő dolgozik; egyre többen vállalnak vezető szerepet.

Úgy vélte, mivel a férfiak dominálta politikai életből kimarad a női sajátosság és látásmód, így a közéleti beszédstílus néha elmegy a durvaság felé. Álláspontja szerint azonban az erőszakos kvótásítás nem megoldás, a nőknek parancs helyett önként kell vállalniuk feladatokat, és a férfiakkal harmóniában kell meghozniuk a döntéseket. A férfiaknak ugyanakkor jobban ki kell venniük a részüket a családi életből – állapította meg a képviselőnő.

(hirado.hu)