Magyar-mongol-gazdasági vegyes bizottság - Újabb lehetőség a külpiaci terjeszkedésre
2013. október 7., 17:58
A magyar és a mongol félnek is határozott szándéka a kétoldalú kereskedelem bővülésének fenntartása - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) annak kapcsán, hogy a magyar-mongol gazdasági együttműködési vegyes bizottság hétfőn Budapesten ülésezett.

Ez már a bizottság (gvb) negyedik ülése volt. A mongol küldöttséget Ojun Szandzsászüren környezetvédelmi és zöldfejlesztési miniszter, a magyart Szatmáry Kristóf, az NGM gazdaságszabályozásért felelős államtitkára vezette - ismerteti közleményében a szaktárca.

A kormány gazdaságpolitikai törekvéseinek megfelelően az ülés célja a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése, az exportteljesítmény fokozása, a potenciális együttműködési területek feltárása volt. A felek határozott szándéka a kétoldalú kereskedelem bővülésének fenntartása, amelyhez elengedhetetlen a gvb eredményes működése, a szervezetek és vállalatok közötti együttműködés elősegítése.

A napirenden szereplő témák szerint a vízgazdálkodás és vízkezelés, az építésügy, a mezőgazdaság, az állattenyésztés, a klímapolitika, az egészségügy, az oktatás, valamint az információtechnológia területén előnyös együttműködés kialakítására adódik lehetőség.

A magyar-mongol gazdasági kapcsolatok egyik kiemelt témája a Songinoi Biokombinát rekonstrukciójának megvalósítása. Ennek érdekében a magyar fél megerősítette szándékát a Mongólia részére nyújtandó kötött segélyhitel megállapodás újratárgyalására, ami által a kormány magyar tulajdonú vállalatok külpiaci terjeszkedését segítheti elő.

Magyarország kész hozzájárulni a mongol infrastruktúra-fejlesztési célok megvalósításához, ezért a magyar fél örömmel vette a mongol fél megkeresését, miszerint magyar vállalatok részvételére és szakértelmére is számítanak a mongol kormány lakóház modernizációs programjának kivitelezéséhez.

A vegyesbizottsági ülés alkalmával a felek több kétoldalú megállapodást is aláírtak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyrészt együttműködési megállapodást írt alá oktatási területen a mongol Oktatási és Tudományos Minisztériummal, másrészről rögzített egy egészségügyi együttműködési programot a mongol Egészségügyi Minisztériummal. A Magyar Szabványügyi Testület és a Mongol Szabvány- és Mérésügyi Hivatal között a szabványosításhoz és minőségügyhöz kapcsolódó együttműködésről született megállapodás - ismerteti a tárca.

(MTI-fidesz.hu)