A Jobbik csupán feltűnést akar kelteni
2013. október 8., 08:34
A Jobbik Magyarországért Mozgalom ismét tanúbizonyságát tette, hogy számára a nemzetpolitika csak egy jó terep ahhoz, hogy hangzatos jelszavakkal feltűnést keltsen. Martonyi János magyar és Ivan Mrkic szerb külügyminiszter mai tárgyalásai kapcsán a Jobbik által közzétettekből egyértelműen kiderül, hogy vagy nincsenek tisztában a kormány határon túli magyarokért tett intézkedéseivel, vagy szándékosan torzítják el az igazságot - olvasható a Fidesz-frakció hétfői közleményében.

Megfogalmazásuk szerint hatásvadász közleményében a Jobbik elfelejtette megemlíteni például, hogyan állt ki a magyar kormány 2011 őszén, a szerb restitúciós törvény kapcsán a magyarság érdekei mellett, és hogy ez az európai normákkal egybevágó, egyenes és egyértelmű jelzés meg is hozta az eredményét: a szerb parlament elfogadta a kárpótlási törvény kirekesztő, a kollektív bűnösség elvére épülő részeit hatálytalanító rehabilitációs törvényt.

Magyarország államfőjének köszönhetően idén megvalósult a II. világháború ártatlan délvidéki áldozatai előtti közös főhajtás. Az uniós csatlakozási tárgyalásokat Szerbia azért kezdheti meg, mert teljesítette a szükséges feltételeket. Ezek között pedig jelentős súllyal szerepeltek a nemzeti kisebbségek jogai - áll a dokumentumban.

A Fidesz a csatlakozási tárgyalások során is kiemelt figyelmet fog fordítani a nemzeti kisebbségek helyzetére. A Jobbik a maihoz hasonló akcióival pár percnyi rivaldafényért megpróbálja aláásni a délvidéki magyar közösség érdekeit is szolgáló, európai értékeken alapuló magyar–szerb megbékélési folyamat kiteljesedését - zárul a közlemény.

(fidesz.hu)