FIDESZ.HU > Hírek > Önkormányzat Nyomtatás
Ablak bezárása
Sarm-es-Sejkkel kötött testvérvárosi megállapodást Hévíz
A turisztikai együttműködésen kívül a kultúrától a gazdaságon át a sportig több területre kiterjedő kapcsolatok kiépítésére számít az egyiptomi Sarm-es-Sejk, az üdülőhely polgármestere kedden Hévízen kötött testvérvárosi megállapodást a fürdőváros polgármesterével.
Létrehozva: 2013. október 8., 18:28

Háled Fúda tábornok, Dél-Sínai tartomány kormányzója és egyben Sarm-es-Sejk polgármestere egyiptomi üzletemberek, főként szállodatulajdonosok képviselőivel látogatott el Hévízre. A testvérvárosi megállapodással kapcsolatban azt mondta: ez adhat alapot kulturális, gazdasági, mezőgazdasági, ipari, turisztikai, orvosi, illetve a sport területére kiterjedő kapcsolatokra "a két, természeti értékeit tekintve hasonló adottságú város között".
    
A kormányzó kifejtette: a keleti és nyugati kultúra örökségét ötvöző Hévízt, illetve a Vörös-tenger partján fekvő üdülővárost több hasonlóság is összeköti: a több ezer éves civilizáció, a nemzeti parkok közelsége, valamint a víz. Mint mondta, az egyiptomi város szándéka az integrált szabadidős turizmus megteremtése, és reményét fejezte ki, hogy a testvérvárosi kapcsolat mindkét irányban segíti a turisták számának emelkedését.
    
Sarm-es-Sejket úgy mutatta be, mint olyan várost, amelynek fejlett turizmusa van, számtalan nemzetközi konferenciának ad otthont, királyok, uralkodók egyik kedvelt pihenőhelye.
    
A vetítettképes bemutatón elhangzott: a saját repülőtérrel is rendelkező tengerparti városban 382 szálloda található, egyszerre 132 ezer vendéget tudnak elhelyezni. Tavaly 3,1 millió vendéget fogadtak, és csaknem 7 millió vendégéjszakát regisztráltak.
    
Papp Gábor, Hévíz polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy Hévíz számára nagy megtiszteltetés az egyik legismertebb egyiptomi várossal megállapodást kötni, és a kapcsolatfelvétel összhangban van a kormány keleti nyitás programjával. A leginkább példaértékű a turizmuson túl a jelentős történelmi örökség és a hagyományok bemutatása a világnak - tette hozzá.
    
Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott úgy fogalmazott: ami Egyiptomnak Sarm-es-Sejk, az Magyarországnak Hévíz. Mindkét város turisztikai vonzerejénél fogva több millió látogatót fogad, és ezzel nemcsak a város, hanem az ország hírnevét is messzire viszik - mondta.