FIDESZ.HU > Hírek > Önkormányzat Nyomtatás
Ablak bezárása
Szombathely és a városban működő cégek együttműködése a fiatalok érdekében
Szombathely és a szombathelyi cégek is visszavárják azokat a fiatalokat, akik az ország felsőoktatási intézményeiben tanulnak: az őket segítő ösztöndíjprogram támogatásáról írt alá együttműködési megállapodást kedden ünnepélyes keretek között a városházán a hat legnagyobb szombathelyi cég és a város önkormányzata.
Létrehozva: 2013. október 8., 18:43

Az önkormányzat által indított Szombathely visszavár elnevezésű ösztöndíjprogramba a megállapodás aláírásával bekapcsolódott a BPW-Hungária Kft., az LUK Savaria Kft., a Jabil Circuit Magyarország Kft., a TDK-Epcos Kft. és a Delphi Hungary Kft.
    
Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere az ünnepélyes aláírás előtt hangsúlyozta: az együttműködésbe bevont cégek jelzései alapján alakítják azoknak a hiányszakmáknak a körét, amelyekben olyan szombathelyi, Vas megyei kötődésű hallgatókat támogatnak ösztöndíjjal, akik vállalják, hogy a diploma megszerzése után visszatérnek, és a meghatározó fontosságú szombathelyi cégeknél elhelyezkednek el.
    
A cégek az együttműködési megállapodásban vállalták, hogy az ösztöndíjban részesülő hallgatók számára lehetővé teszik, hogy szakmai gyakorlatukat náluk végezzék, munkaerőigényeikről pedig folyamatos tájékoztatást nyújtanak.
    
A főként az autóalkatrész-gyártásban és elektronikai iparban érdekelt szombathelyi cégek vezetői egybehangzóan megfogalmazták, hogy elsősorban műszaki középfokú és felsőfokú szakképzettséggel rendelkező munkavállalókra lenne szükségük, a legtöbben mérnököket alkalmaznának.
    
Fontos azonban számukra az is, hogy a náluk dolgozó szakemberek egészségügyi ellátása, gyermekeik taníttatása biztosított legyen. Így nem kifogásolták azt sem, hogy a mérnökök mellett az ösztöndíjra óvodapedagógusok és háziorvos-jelöltek is pályázhattak, a felmérések szerint Szombathelyen ugyanis belőlük is hiány van.
    
Molnár Miklós (Fidesz-KDNP), Szombathely alpolgármestere elmondta: az együttműködési megállapodást aláíró hat nagyvállalat adja a város iparűzési adójának 45 százalékát, tehát az önkormányzat számára döntő fontosságú, hogy az együtt több ezer embert foglalkoztató hat cég hosszú távon Szombathelyen képzelje el jövőjét.