FIDESZ.HU > Hírek > Önkormányzat Nyomtatás
Ablak bezárása
Felújítják a zalaegerszegi szociális otthont
Tavasszal kezdődhet meg Zala megye legnagyobb bentlakásos intézményében egy részleg teljes felújítása, amelyre 180 millió forintos támogatást nyert az intézmény.
Létrehozva: 2013. október 9., 11:39

A Zala Megyei Integrált Szociális Intézmény (ZMISZI) pózvai idősek otthonának felújításáról szólva Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) szerdán Zalaegerszegen sajtótájékoztatón elmondta: egy 1968-ban épült épület teljes átalakítása kezdődhet meg.

Az Új Széchenyi Program keretéből, a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programból a bentlakásos intézményekre kiírt pályázaton elnyert 180 millió forintos támogatás száz százalékban fedezi a beruházás költségeit. A legnagyobb zalai, idősotthoni ellátást biztosító intézményben - ahol összesen 470 emberről gondoskodnak -, egyebek mellett étkezőt, foglalkoztatót és a látogatók fogadására alkalmas helyiségeket alakítanak ki, bővítik a betegszobákat és akadálymentes közlekedést biztosítanak a bentlakóknak.

Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott hozzátette: a pályázat sikere példa arra, hogy "miért nem kellett félni" az állami tulajdonba vételtől. A korábban a megyei önkormányzat, tavaly a megyei intézményfenntartó központ, most pedig már a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének (SZGYFZMK) fenntartásában működő intézmény megyei tulajdonban korában kétszer is sikertelenül pályázott a felújításra, amely most a kormány időspolitikájához illeszkedően újulhat meg - mondta.

Maróti Istvánné, a ZMISZI igazgatója elmondta: felújítandó épületkomplexumban jelenleg 90-en élnek, többségében magukat ellátni képtelen fekvőbetegek. A felújítás idejére ideiglenesen más intézményekben helyezik el őket.

Halász Gabriella, a SZGYFZMK igazgatója kifejtette: az év végéig előkészítik a közbeszerzést, eredményes lezárása esetén pedig jövő márciusban kezdődhet az átalakítás. A három telephely közül most egynek a felújítását végzik el, de pályázati tartaléklistán szerepel egy másik épületrész korszerűsítése, a harmadikat pedig energiaracionalizálási program keretéből szeretnék mihamarabb korszerűsíteni.