FIDESZ.HU > Hírek > Önkormányzat Nyomtatás
Ablak bezárása
Új egészségügyi alapellátó intézményt adtak át Tatán
Tata és kistérségének ügyeleti ellátását, valamint a város védőnői és iskola-egészségügyi ellátását biztosító intézményt adtak át szerdán Tatán egy felújított műemléki épületben.
Létrehozva: 2013. október 9., 12:34

Szócska Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára az átadás előtt bejelentette, hogy a tatai kórház 762 millió forintot nyert pályázaton új szakrendelő építésére. Az 1500 négyzetméteres épület az intézmény új szárnya lesz.
   
Michl József (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-nek elmondta, a most átadott, új alapellátó helyszínét hosszú távra bérli az önkormányzat egy magánszemélytől, aki felújította a Wagner ház néven ismert ingatlant.
   
A korábbi, Váralja úti rendelőintézet épülete elavult, fenntartása drága. Miután az alapellátás már új helyre költözött és a kórház is új szakrendelőt építhet, az önkormányzat tárgyalásokat folytat a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettel a rendelőintézet épületének hasznosításáról - ismertette a polgármester.
   
A műemléki védettség alatt álló Wagner ház földszintjén az önkormányzat igényei alapján alakították ki az ügyeleti rendelőt és a védőnői szolgálat tanácsadó helyiségeit. Az emeleti részben az orvosi és sofőrpihenő, valamint irodahelyiségek és kiszolgáló helyiségek találhatók.
   
A Fürdő utcában lévő Wagner ház Tata egyik legrégebbi, még most is használatban lévő épülete. Évszázadokon át malomként működött, a Wagner család 1840-ben vásárolta meg, és a malom alatt kisebb közfürdőt üzemeltettek.
   
Az épületet 1950-ben államosították, a malmot hajtó forrás 1959-ben a szénbányászat vízkiemelése miatt elapadt. A kórházhoz közeli épületben orvos- és nővérszállót rendeztek be. Egy középkori malomkövet a portásfülkében eredeti állapotban megőriztek, és a ház bejáratának két oldalán ma is látható az a vastag vízkőréteg, amelyet az évszázadok alatt a malomkövek a falra felhordtak.