FIDESZ.HU > Hírek > Önkormányzat Nyomtatás
Ablak bezárása
Közös pályázatokat indít a romániai Beszterce-Naszód és Szabolcs-Szatmár-Bereg
Közös pályázatokat indít a következő uniós költségvetési ciklusban a romániai Beszterce-Naszód és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - erről szerdán állapodott meg a két megyei önkormányzat vezetője nyíregyházi találkozójukon.
Létrehozva: 2013. október 9., 13:31

Seszták Oszkár fideszes közgyűlési elnök a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a két megye 2009 februárjában döntött testvérmegyei kapcsolatfelvételről, most pedig elsősorban a kulturális és gazdasági területen szeretnék szorosabbra fűzni az eddigi sikeres együttműködést.
   
A 286 ezres lélekszámú Beszterce-Naszód megyében szórványban több mint tízezer magyar él, akit a Szabolcs megyei önkormányzat eddig is igyekezett segíteni - mondta Seszták Oszkár, megemlítve, hogy a helyhatóság egy ottani szórványkollégium beindításához nyújtott tárgyi és anyagi támogatást.
   
A két megye a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési ciklusban közös pályázati programok indítását tervezi, amihez brüsszeli forrásokat is bevonnának - tette hozzá a megyei önkormányzat vezetője.
   
Emil Radu Moldovan, Beszterce-Naszód megye elnöke a tájékoztatón arról szólt, a két megyei tanács szervezésében üzletember-találkozót szerveznének, amivel élő kapcsolat alakulhatna ki a két ország vállalkozói között.
   
Beszterce megyében egy nagyobb fafeldolgozó üzem működik, a 4500 alkalmazottat foglalkoztató kábelgyár pedig a kecskeméti Mercedes-gyár egyik beszállítója. A cél, hogy ezek a kapcsolatok bővüljenek a jövőben - jelezte a romániai megye vezetője.