A Fidesz a látássérült emberek mellett áll
2013. október 15., 14:17
A Fidesz Magyar Polgári Szövetség nevében szeretettel és tisztelettel köszöntjük látássérült honfitársainkat és az őket áldozatos munkával segítőket a Fehér Bot napja alkalmából - írja keddi közleményében a Fidesz Társadalmi Kapcsolatok Igazgatósága.

Közlésük szerint hazánkban nyolcvanezer látássérült ember él, számuk évente 4-6 ezerrel nő. A kormánypárt, ahogy az elmúlt három évben, úgy a jövőben is elkötelezett a látássérültek életkörülményeinek javításában. Munkaadók százainál értük el, hogy látássérült és  más megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztassanak. A látássérülteket júliustól megemelt fogyatékossági ellátással, a látássérülteket segítő országos szakmai szervezetek működését pedig stabil pénzügyi támogatással segítjük - hangsúlyozzák a dokumentumban, hozzátéve, 2011-től a részben pályázati finanszírozás helyett a kormány címzett támogatásként biztosítja számukra az állami költségvetési támogatást.

Tájékoztatásuk szerint rendszeres költségvetési támogatásban részesül a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a szervezet munkáját a kormány az elmúlt három évben közel félmilliárd forinttal segítette. A fogyatékkal élők, köztük a látássérült emberek életének fizikai és infokommunikációs akadálymentesítésére, képzésére jelentős - 44 milliárd forintos - forrás áll rendelkezésre az Új Széchenyi Tervben - informál a Fidesz Társadalmi Kapcsolatok Igazgatósága.

Hangsúlyozzák, a fogyatékkal élők egészségügyi rehabilitációs ellátására jelentős fejlesztési forrásokat különített el a kormány, a látássérült emberek rehabilitációs szolgáltatását biztosító hét regionális központ  működését 2010 óta stabil költségvetési támogatás garantálja. Több rehabilitációs intézmény is felújul, illetve Tatán új rehabilitációs központ épül.  A fejlesztési forrásokon túl a 2014-es költségvetésben látásrehabilitációs, esélyegyenlőségi, sportolási programokra további 900 millió forintos forrás áll rendelkezésre - áll a dokumentumban.

Az eddig intézményi körülmények között ellátott fogyatékkal élők, köztük a látássérült emberek ellátását néhány éven belül jóval családiasabb környezetben fogjuk biztosítani. Célunk, hogy  minél több látássérült ember számára biztosítsunk segítő kutyát, az elmúlt három évben erre a célra több mint 70 millió forintot fordítottunk. Szeretnénk, ha egy olyan új nemzedék nőne fel, amely sokkal inkább képes a fogyatékkal élők elfogadására és a segítségnyújtásra, az új köznevelési törvény és alaptanterv ezt is ösztönzi. Jól tudjuk, hogy nagyon sok tennivaló van még a látássérült gyermekek és felnőttek életkörülményeinek javításáért, ezért a munkát jövőre is kitartóan folytatjuk - zárul a közlemény.

(fidesz.hu)