FIDESZ.HU > Vélemények > Interjú Nyomtatás
Ablak bezárása
Répás: Szépen megyünk tovább ezen az úton
Jónak nevezte a magyar kormány és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) munkakapcsolatát a Transindexnek adott interjúban Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.
Létrehozva: 2013. október 15., 18:35 | Utoljára frissítve: 2013. október 15., 18:38

Répás Zsuzsanna egyetértett a riporter helyzetértékelésével, mely szerint enyhültek az RMDSZ és a Fidesz közötti "hidegháborús" viszonyok, és ezt örömtelinek találta.
   
"Voltak korábban problémák, de Kelemen Hunor elnökségével elindult az a párbeszéd, ami a korábbi feszültségek oldását jelenti. Szépen megyünk tovább ezen az úton" - fogalmazott a helyettes államtitkár.
   
Az újságíró kérdésére kijelentette, semmilyen ellentmondást nem lát a Fidesz autonómia-támogatási retorikája és a kettős állampolgárság intézménye között. Amint elmagyarázta, a magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyi magyarok a román állam viszonylatában román állampolgárnak számítanak.
   
"Az autonómia arról szól, hogy ezek az emberek Romániában szeretnének maradni, itt szeretnének élni. (...) Ezt nem változtatja meg a magyar állampolgárság" - érvelt Répás Zsuzsanna.
   
A helyettes államtitkár úgy vélte, hogy a közéletben aktívabb romániai magyarok vették fel az első hullámban a magyar állampolgárságot, ezért valószínűnek tartotta, hogy körükben az átlagosnál nagyobb a részvételi szándék a magyarországi parlamenti választásokon. "Jelentős különbség várható azonban aközött, hogy hányan szeretnének, és hányan fognak is szavazni" - vélekedett Répás Zsuzsanna. Ennek magyarázataként a levélben való szavazás szokatlanságát, az ezzel kapcsolatos "fizikai akadályokat" említette.
   
"Nehéz megbecsülni, hogy hány szavazat lesz, de egy százezer feletti számot nagy sikerként értékelnék" - jelentette ki Répás Zsuzsanna, aki azt is hozzátette, mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a szám minél nagyobb legyen.