Válasz Brüsszelnek: marad a rezsicsökkentés
2013. október 16., 08:57
A rezsicsökkentési sorozat közvetlen hatása, hogy több pénz marad a háztartásoknál, amelyet megtakarításra vagy fogyasztásra költhetnek, másodlagos hatásként jelentkezik ugyanakkor, hogy negyven éve nem volt olyan alacsony az infláció Magyarországon, mint jelenleg – jelentette ki a kormányszóvivő a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Giró-Szász András felhívta a figyelmet: a most elfogadott újabb rezsicsökkentés nyomán tovább, 1 százalék körülire mérséklődik a pénzromlás üteme. Az élelmiszerek áfacsökkentését szorgalmazó felvetésekre reagálva a szóvivő felidézte: a Gyurcsány-kormány 2006 januárjában hozott ilyen döntést, ám a választások után egy hónappal visszaemelték az áfát. Az intézkedés piacra és fogyasztókra gyakorolt hatását vizsgálva kiderült: az akkori áfacsökkentés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mert az árak nem mérséklődtek – magyarázta.

Az áfacsökkentés árszabályozás nélkül elhamarkodott és rossz lépés – jelentette ki Giró-Szász András, megjegyezve: „ennek meg lehet teremteni a feltételeit, a nemzetgazdasági és a vidékfejlesztési tárca is vizsgálja ezeket.”

A rezsicsökkentéssel kapcsolatos politikai válasz már elhangzott Brüsszel felé: a magyar kormány kitart a folyamat mellett, sőt a folyamat vége a közműszektorok nonprofit jellegűvé alakítása – folytatta a kormányszóvivő.

A keddi, késő estébe nyúló kormányülésen egyebek mellett döntés született arról, hogy több mint 200 ezer közfoglalkoztatott kezét „nem engedi el az állam” télen sem, 8 órában dolgozhatnak és képzésen vehetnek részt, mindezt a gazdaság teljesítménye teszi lehetővé – hívta fel a figyelmet.

Elindul a testnevelő tanárok képzésének második köre, illetve döntöttek arról is, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak kötelezően integrálnia kell a tanuszodákat. Ahol van tanuszoda, ott a köznevelés keretében belül az általános iskola végére mindenkinek úsznia kell tudni – jelentette ki a kormányszóvivő a 180 percben.

Giró-Szász András elmondta, hogy a keddi kormányülésen sok olyasmiről volt szó, ami érinti az emberek mindennapjait, köztük az adótörvényekről is. Hangsúlyozta, hogy a magyar adórendszer stabil, ezért amikor arról beszélnek, hogy a kormányzat tovább egyszerűsítette az adórendszert, kisebb finomításokról van szó.

Kedden az adózás területén számtalan kisebb-nagyobb lépéssel kapcsolatban született döntés, és az ezzel kapcsolatos további kérdéseket a következő ülésén vitatja majd meg a kormány - mondta a kormányszóvivő.

(hirado.hu)