"Bebetonozzuk a rezsicsökkentés politikáját"
2013. október 21., 16:17
A parlament néhány órán belül elfogadja azt a politikai nyilatkozatot, amellyel határozott üzenetet kívánunk küldeni az Európai Unió bürokratáinak és a tisztességes profittal meg nem elégedő szolgáltatóknak – jelentette be Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő és a rezsicsökkentés ellenőrzéséért felelős munkacsoport vezetője, hétfőn.

A Fidesz a leghatározottabban vállalta, hogy megvédi Magyarország gazdasági szuverenitását, és megvédi a magyar családok biztonságát – emlékeztetett. Hozzátette: a jövőben sem engednek külső vagy belső nyomásnak, és nem engedik, hogy e politikától bárki is eltántorítsa őket. Ennek kapcsán felidézte, hogy 2,5 millió ember támogatta aláírásával a rezsicsökkentést. Megjegyezte: ezek az emberek határozottan és bátran kiálltak e politika mellett.

A nyilatkozat elfogadását az elmúlt hetek történéseivel indokolta a fideszes képviselő. Emlékeztetett arra, hogy az unió kérdésekkel fordult hazánkhoz egy úgynevezett pilot-eljárás keretében, amely Németh Szilárd szavaival „ egy elővágás az EU-bürokraták részéről”. E nem nyilvános processzus még nem minősül kötelezettségszegési eljárásnak, ez pusztán annak az előszobája – fűzte hozzá.

Ezzel összefüggésben kiemelte: álláspontjuk szerint nemcsak a kormánynak kell határozott szakmapolitikai választ adnia az Európai Bizottság kérdéseire, hanem a magyar parlamentnek is el kell fogadnia egy politikai nyilatkozatot.

Az uniós eljárás részleteiről szólva Németh Szilárd elmondta: a feltett kérdések egy része az úgynevezett rendszerhasználati díjra vonatkoztak. Ezzel szemben már az ez év januári rezsicsökkentés alkalmával rögzítette az Országgyűlés, hogy rendszerhasználati díjat nem hajthatnak be a szolgáltatók – jegyezte meg. Az uniós testület aggályát úgy fogalmazta meg: sérti a versenypiacot és a diszkriminációmentesség elvét az, hogy a családok rezsiköltségeit csökkentették, míg a cégekét nem.

A bizottság azt is vizsgálja, hogy miért van hazánkban egyetemleges szolgáltatás, azaz központi ármegállapítás – tájékoztatott a politikus. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet: ez nem hungarikum, Magyarországon kívül még 17 tagállamban van hatósági árszabályozás. Az alkalmazott eljárások közül példaként említette az árképlet megállapításának jogát, az árak időszakos befagyasztását, vagy az időszakhoz kötött ármegállapítást. Ha mindezek nem vezetnek sikerre, akkor végső esetben közösségi tulajdonba vonják a közműszolgáltató cégeket – fűzte hozzá.

A Magyarország által a rezsicsökkentés politikájának végrehajtásában használt eszközöket az Európai Unió több tagállamában ismerik – szögezte le. „Ezért határozottan tiltakozunk az ellen, hogy az unió kerttős mércét alkalmaz hazánkkal szemben” – húzta alá Németh Szilárd.

Az Európai Bizottság kérdései mögött rejlő motivációkat érintve a fideszes politikus vezetője megjegyezte: „egyetlen dolgot sért a rezsicsökkentés politikája, mégpedig a külföldi szolgáltatók extraprofitját, ezért gyakorol az Európai Unió nyomást ránk”.

Németh Szilárd a jövő évi költségvetés kapcsán elmondta: 2,9 százalékos költségvetési hiánnyal, 2,4 százalékos inflációval valamint 2 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak, és mind a három adathoz a rezsicsökkentés politikája aktívan hozzájárul.

A rezsicsökkentés politikáját be kívánjuk betonozni, ezért egy nonprofit közműszolgáltatási kódexet fogunk létrehozni – fogalmazott a képviselő. Azonban, ha ez sem elég, akkor elképzelhető, hogy alkotmányos garanciát adnak a rezsicsökkentés politikájának – tette hozzá.

(fidesz.hu)