FIDESZ.HU > Hírek > Önkormányzat Nyomtatás
Ablak bezárása
Kiegészítő támogatás a kaposvári kórház rekonstrukciójára
Két és félmilliárd forint kiegészítő támogatást ad az állam a Kaposi Mór Oktató Kórház a Pólus program befejezéséhez - jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter kedden Kaposváron.
Létrehozva: 2013. október 22., 13:50 | Utoljára frissítve: 2013. október 22., 17:55

Ezzel a támogatással a kórház rekonstrukciója teljes egészében befejeződhet - mondta a miniszter azon a sajtótájékoztatón, amelyet az intézmény tömbfejlesztési programjának II. ütemében épülő két új szárny bokrétaünnepsége után tartottak.
   
Az integrált egészségügyi ellátórendszer komplex infrastruktúra-fejlesztését célzó uniós támogatású projekt 2009-ben kezdődött a kaposvári kórházban, 12,4 milliárdos költségvetéssel. A kormány által biztosított összegből 2015 nyarára befejeződhet a tömbrehabilitáció, és ezzel a járó és fekvő betegeket ellátó egységes rendszer kialakítása.
   
Az északi tömbépület nyolc szárnya közül négyet és a diagnosztikai épületet 2012-ben átadták. A most épülő két szárny bokrétaünnepségén Németh Lászlóné hangsúlyozta, a beruházásért cserébe biztonságosabb és jobb minőségű ellátást, rövidebb várólistát és bővülő kapacitást, gazdaságosabb és hatékonyabb működést várnak el. Hozzátette, hogy a kaposvári az új kórházi struktúra egyik mintakórháza lesz.
   
Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta, hogy Somogy a területfejlesztési források lehívásában a megyék rangsorában a mezőny első felébe tartozik, a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési ciklusban 668 ezer forint jutott minden somogyi polgárra. "A célunk az, hogy a következő hétéves ciklusban elérjük a fejenkénti egymillió forintot, és elérjük azt is, hogy végre az európai uniós források valódi boldogulást jelentsenek az itt élők számára" - fogalmazott a politikus.
   
Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere szerint a dél-dunántúli régió legjobban és legkorszerűbben felszerelt kórháza lesz a Kaposi Mór Oktató Kórház.
   
A polgármester az ünnepségen közölte, a Pólus projekt befejezése után a város tulajdonba kéri az államtól a felszabaduló csaknem háromhektáros területet, ahol parkot, valamint parkolókat alakít ki.
   
Peresztegi Imre, a kivitelező ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy a kivitelezéssel jól haladnak, határidőre, 2014 márciusára teljesíteni tudják a műszaki átadás feltételeit.
   
Moizs Mariann, a kórház főigazgatója elmondta, hogy a 12,4 milliárdon kívüli 2,3 millió forint uniós forrásból fejleszteni tudták a Kaposvári Egyetem sugárterápiás központját, a kaposvári kórházat és a tagintézményként hozzá tartozó marcali kórházat is. Összességében tehát több mint 17 milliárd forintból újulhat meg a kaposvári kórházi ellátás.
   
A 2,5 milliárd forintos állami forrás nélkül a Pólus projekt nem tudott volna befejeződni - mondta a főigazgató, hozzátéve, arra törekszenek, hogy az infrastruktúra fejlesztése alapjául szolgáljon annak, hogy kiváló egészségügyi szolgáltatást tudjanak nyújtani.
   
Az állami többletforrással az eredeti fejlesztési koncepció teljes műszaki tartalma megvalósulhat, azt ugyanis a projekt koncepciójának elkészülése és a támogatási szerződés 2009-es megkötése között eltelt két év árfolyammozgásai és az infláció miatt mintegy 2,5 milliárd forinttal csökkenteni kellett.
   
A főigazgató elmondta még, hogy így megépülhet az a két épületszárny is, ahol az ideggyógyászat, a fertőző osztály, a patológia és egy új konyha is helyet kap.