FIDESZ.HU > Hírek > Önkormányzat Nyomtatás
Ablak bezárása
Kezdődik a Rögtön jövök program Budapesten
Jövő héten kezdődik az üres üzlethelyiségek problémájának kezelését célzó Rögtön jövök program a főváros kilenc kerületében.
Létrehozva: 2013. október 22., 14:21

A program keddi sajtótájékoztatóján György István (Fidesz-KDNP) városüzemeltetési főpolgármester-helyettes arról beszélt, nem volt maradéktalanul sikeres Budapest régiós vezetővé válása a rendszerváltás után. Értékelése szerint ennek okai egyebek mellett az elmúlt 23 év elhalasztott lehetőségei. A vásárlói szokások megváltozása miatt a belvárosi portálok "szomorú képet" mutatnak - tette hozzá, jelezve: bízik abban, hogy az I., II., IV., V., VI., VII., VIII., IX. és XVIII. kerület együttműködésével pozitív folyamat kezdődik, és a belváros ismét vonzó kereskedelmi célpont lesz.
   
Ughy Attila (Fidesz-KDNP) városképvédelmi és városfejlesztési tanácsnok szerint a közterek, találkozóhelyek is a plázákba helyeződtek át. Ezt a folyamatot nemcsak kereskedelmi szempontok miatt kell megváltoztatni, hanem azért is, hogy az utca újra közösségi tér legyen - jegyezte meg. Az üres kirakatokat borító egységes arculatról azt mondta, nemcsak eltakarni szeretnék az üres üzleteket, hanem fejleszteni a kereskedelmet és a társadalmi tudatot, a programhoz kapcsolódó internetes felületen pedig bárki szabadon kereshet és kínálhat üzlethelyiségeket.
   
Böszörményi Nagy Gergely, a Design Terminál stratégiai igazgatója arról számolt be, hogy a kampányban egy-egy sikeres vállalkozást mutatnak be az üres kirakatokon, azt üzenve a városlakóknak, induló vállalkozóknak, hogy az üzletben akár az ő sikertörténetük kezdődhet.
   
Szikszai Zsolt (Fidesz-KDNP), Erzsébetváros alpolgármestere a kezdeményezést méltatva arról számolt be, hogy az 1990-es évek elején az épületek több mint 90 százaléka kerületi tulajdonba került, 2010-ben azonban már csak 7-8 százalék maradt ebből. Mint mondta, sok az ingatlannal kapcsolatos bírósági ügy, és bízik abban, hogy néhány éven belül az épületek visszakerülnek az önkormányzathoz.
   
Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke úgy véli, a plázák koncepció nélkül épültek a fővárosban, s megfosztották a belvárost a kereskedelmet életben tartó fogyasztóktól. Mint mondta, a BKIK - amely az információs honlapot üzemelteti - elkötelezett a program mellett, bízva abban, hogy megfordítható a folyamat.
   
Finta Sándor, Budapest főépítésze arról számolt be, hogy november közepétől a Kossuth Lajos utcában egy projektgalériát is üzemeltetnek, ahol a kiállítások mellett nemzetközi workshopok is helyet kapnak.